Ministerul Sănătății a ținut să clarifice recomandările INSP, cu privire la redeschiderea școlilor, publicate chiar pe site-ul propriu, susținând că sunt „un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală”.

Comunicatul de presă integral al Ministerului Sănătății:

„Având în vedere dezbaterile din spațiul public privind recomandările care vor fi aplicate la reluarea procesului de învățământ în toamnă, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

În prezent, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unitățile de învățământ la reluarea activității, în contextul epidemiologic al COVID-19.

Pentru o perioadă a existat conturat în linii generale un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală.

Citeste si:
Cîțu: „Oamenii care încă mai cred în PSD vor avea o surpriză...
Cîțu: „Voi prezenta un...

Ministerul Sănătății precizează că, în funcție de evoluția epidemiologică din lunile de vară, Institutul Național de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unitățile de învâțământ după reluarea activității educaționale”.

Setul de măsuri extrem de drastice ar fi fost publicat „prea devreme”, iar Ministerul Sănătății ar fi vrut să îl anunțe „aproape de luna septembrie”, potrivit unor surse ale edupedu.ro.

Măsurile extrem de detaliate din planul INSP, dacă vor fi puse în practică, vor da complet peste cap programa și activitatea școlară.

Documentul „vechi”, încă existent pe site-ul Ministerului Sănătății

Documentul cu recomandările INSP este încă publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Citeste si:
38.692 de persoane au fost imunizate anti-COVID în ultimele 24 de ore
38.692 de persoane au fost...

Deși în comunicatul de presă este numit „document vechi de lucru”, acesta a fost publicat în luna mai 2020 pe site-ul Ministerului Sănătății și distribuit spre Direcțiile de Sănătate Publică pe 29 mai, adică acum 3 săptămâni.

În cele 19 pagini ale documentului nu este nicăieri menționat faptul că este document de lucru sau draft, ba chiar este extrem de detaliat și conține anexe cu organizarea dezinfecției și curățeniei în școli.

Propunerea INSP de siguranță în școli: clase cu 15 elevi, ore de 30 de minute și pauze de 20

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut câteva propuneri cu privire la începerea noului an școlar din toamnă, pentru a se evita transformarea școlilor în focare de coronavirus.

Pentru a se evita aglomerația în școli, INSP propune ca în calse să fie cel mult 15 elevi, iar fiecare să aibă un spațiu de siguranță de 4 metri pătrați.

Citeste si:
Arafat susține că redeschiderea școlilor ar putea crește numărul de...
Arafat susține că...

Orele vor dura cel mult 30 de minute, iar pauzele câte 20 de minute, pentru ca cei mici să aibă timp să meargă la toaletă, fără să stea prea aproape unul de celălalt.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.