Cercetătorii italieni de la Insititutul Național Italian de Boli Infecțioase „Lazzaro Spallanzani” au realizat un studiu, în care au reușit să depisteze virusul COVID-19 în secrețiile oculare.

Informațiile descoperite de cercetători au fost publicate într-un articol, pe site-ul celor de la Annals of Internal Medicine.

Cu toții știm până acum că noul virus duce la probleme respiratorii severe. Transmiterea virusului de la om la om are loc, în principal, prin picăturile din respirație, dar alte căi de transmitere sunt în curs de investigare, deoarece virusul COVID-19 a fost depistat în mai multe fluide corporale.

Legătura dintre COVID-19 și conjunctivită

Până în prezent, există puține date disponibile ale probelor oculare recoltate de la pacienții testați pozitiv cu coronavirus, deși conjunctivita a fost raportată ocazional printre simptomele COVID-19.

În timpul epidemiei de coronavirus, expunerea ochilor la fluide infecțioase a fost asociată cu un risc crescut de transmitere a virusului către lucrătorii din domeniul sănătății.

În ceea ce privește COVID-19, s-a crezut că expunerea oculară neprotejată ar fi responsabilă pentru infecțiile apărute în Clinica Wuhan Fever din China, în ianuarie 2020.

Mai mult decât atât, virusul COVID-19 a fost depistat în secrețiile conjunctive, recoltate de la singurul pacient cu conjunctivită, dintre cei 30 confirmați cu coronavirus, dintr-un spital din China. Cu toate acestea, au fost necesare studii suplimentare pentru a determina dacă transmisia COVID-19 poate avea loc prin secreții oculare.

COVID-19 depistat în secrețiile oculare, dar nu și în cele nazale

Cercetătorii au analizat rapoartelor din China, ale pacienților testați pozitiv cu cornavirus, reușind să găsească tipare și să stabilească o cronologie.

Potrivit concluziilor, probele recoltate din ochi au arătat un indice viral mai mic decât probele din nas și gură.

Citeste si:
Peste 2.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultima săptămână
Peste 2.300 de cazuri noi de...

COVID-19 a fost detectat în secrețiile oculare, la zile după ce a fost nedetectabil în secrețiile nazale”, explică studiul.

Autorul articolului recomandă personalului medical să utilizeze echipamente optice de protecție, în timpul contactului direct cu pacienții depistați cu coronavirus.


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Aprilie 2020 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.