O echipă internațională de cercetători a explicat că există două tipuri de celule din cavitatea nazală identificate drept cele mai probabile puncte de intrare a coronavirusului în corpul uman.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că două tipuri de celule prezentau niveluri ridicate ale proteinelor de intrare pe care le foloseşte COVID-19 pentru a pătrunde în corpul uman. În urma studiilor efectuate, s-a descoperit că identificarea acestor celule ar putea explica rata mare de transmitere a coronavirusului.

În plus, cercetarea a demonstrat că celule din ochi şi din unele organe conţin, de asemenea, proteine de pătrundere virală.

Studiile anterioare arată că eşantioanele prelevate cu ajutorul tampoanelor speciale din nasul pacienţilor deja infectați cu COVID-19, simptomatici sau asimptomatici, prezentau concentraţii virale mai mari în comparaţie cu cele prelevate din gât.

Oameni de ştiinţă din întreaga lume încearcă să înţeleagă modul exact în care se răspândeşte virusul pentru a ajuta la prevenirea transmiterii şi dezvoltarea unui vaccin.

Cum explică doctorii fenomenul de răspândire a virusului

Am descoperit că proteina receptor ACE2 şi proteaza TMPRSS2 care pot activa intrarea SARS-CoV-2 sunt exprimate în celule din diferite organe, inclusiv celule de pe mucoasa interioară a nasului. Am dezvăluit apoi că celulele ce secretă mucus şi celulele ciliate din nas prezentau cele mai ridicate niveluri ale ambelor proteine virale de COVID-19 dintre toate celulele din căile respiratorii. Acest lucru face ca aceste celule să fie cea mai probabilă cale iniţială de infecţie pentru acest virus”, a explicat doctor Waradon Sungnak, autorul principal al studiului, de la Wellcome Sanger Institute, citat de stirileprotv.ro

De asemenea, doctorul Martijn Nawijn, de la Centrul Medical Universitar Groningen din Olanda, a declarat că „este pentru prima dată când aceste celule din nas au fost asociate cu COVID-19. Deşi există numeroşi factori care contribuie la transmisibilitatea virusului, descoperirile noastre sunt în concordanţă cu ratele de infectare rapidă ale virusului, observate până în prezent. Localizarea acestor celule, pe suprafaţa internă a nasului le face foarte accesibile virusului şi, de asemenea, poate contribui la transmiterea către alte persoane”.

Citeste si:
Peste 2.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultima săptămână
Peste 2.300 de cazuri noi de...

Astfel, cercetătorii au analizat mai multe seturi de date din Atlasul Celular Uman, din peste douăzeci tipuri de ţesuturi de la persoane neinfectate, pentru a descoperi care celule ar putea fi implicate în transmiterea coronavirusului

Ei au căutat să afle care celule individuale au exprimat ambele proteine de intrare esenţiale pe care COVID-19 le foloseşte pentru a infecta celulele umane.


Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Aprilie 2020 - 04 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.