Până nu demult o activitate mundană, cumpărăturile s-au transformat într-o veritabilă aventură din cauza pandemiei de COVID-19. Este important că în această perioadă să ieșim cât mai puțin din casă și doar pentru mers la muncă, probleme de sănătate sau cumpărături. În acest ghid, îți arătam cum să te protejezi de coronavirus înainte și după cumpărături.

Cum se transmite noul coronavirus

Coronavirusul se transmite de la persoană la persoană prin picături din tractul respirator eliminat atunci când un individ infectat tușește sau strănută. Virusul se poate transmite și la o distanță de 1.8 metri, motiv pentru care distanțarea socială este esențială în această perioadă.

COVID-19 poate fi transmis și prin atingerea unor suprafețe contaminate și apoi a feței, ochilor, nasului sau a gurii.

Nu există dovezi care să arate că noul coronavirus s-ar putea transmite și prin mâncare.

Pentru că virusul se poate transmite de la persoană la persoană prin contact apropiat, magazinele au luat măsuri pentru a limita răspândirea COVID-19. De exemplu, suprafețele sunt dezinfectate regulat, iar în magazine au voie doar un număr limitat de persoane.

Iată ce poți face și tu pentru a te proteja de coronavirus când mergi la cumpărături.

Cum te protejezi de coronavirus înainte de cumpărături


  • Este cu adevărat necesar să mergi la cumpărături?

Autoritățile ne recomandă să stăm cât mai mult în casa pentru a proteja sănătatea noastră și a celor din jur. Încearcă să faci cumpărături care să îți ajungă o săptămână întreagă sau chiar două pentru a limita numărul ieșirilor.


  • Poți comanda online?

Cele mai multe lanțuri de supermarket au și opțiunea de livrare acasă. Glovo sau Bringo sunt aplicații pe care le poți folosi pentru a face cumpărăturile online fară a mai fi nevoit să ieși din casa.


  • Evită orele de vârf

Dacă este cu adevărat necesar să mergi la cumpărături, încearcă să eviți orele de vârf. Mergi la cel mai apropiat supermarket pentru a evita folosirea mijloacelor de transport în comun.

Citeste si:
Noua listă de alimente cu adaos comercial plafonat. Cum vor fi...
Noua listă de alimente cu...

  • Nu lua toată familia cu tine

Este indicat să mergi singur la cumpărături pentru a limita numărul de persoane care intra în magazin.

Cum te protejezi de coronavirus la cumpărături


  • Folosește mănuși

Este indicat să folosești mănuși pentru a evita contactul direct cu suprafețele contaminate. În cazul în care nu ai mănuși, nu atinge mânerele căruciorului de cumpărături fară a-l dezinfecta înainte.

Atenție! Nu îți atingi telefonul sau fața cât încă ai mănușile. Aruncă-le la gunoi după ce ai terminat cumpărăturile și spală-te pe mâini cu apă și săpun imediat ce ajungi acasă.


  • Poarta mască

Organizația Mondiala a Sănătății recomandă acum folosirea măștilor în spatiile publice închise.


  • Păstrează distanța

Pe cât posibil, încearcă să păstrezi o distantă de 1.8 metri față de celelalte persoane din magazin.

Citeste si:
Marius Elisei, un nou atac la adresa fostei partenere. S-au spus...
Marius Elisei, un nou atac la...

Cum te protejezi de coronavirus după cumpărături


  • Spală-te pe mâini

Spală-te pe mâini după ce ai adus cumpărăturile în casă și ai atins produsele.

  • Nu lasă cumpărăturile afară

În ciuda sugestiilor apărute în social media, nu este o idee buna să iți lași cumpărăturile timp de trei zile în garaj pentru a ucide virusul. Nu există nicio dovadă că această metodă ar fi eficientă, dar riști cca alimentele să se strice.


  • Nu folosi săpun când speli alimentele


Nu este nevoie să folosești săpun sau dezinfectant atunci când speli fructele sau legumele. O clătire cu apa călduță este mai mult decât suficientă.


  • Schimba-te de haine

Schimbă hainele și pune-le la spălat după ce te-ai întors de la cumpărături în cazul în care persoane infectate au tușit în apropierea ta sau dacă ai atins suprafețe cu îmbrăcămintea.

Citeste si:
Cumpărături în rate online vs. offline: care este diferența?
Cumpărături în rate online...
  • Dezinfectează suprafețele

Spală-te cu apă și săpun după ce ai pus alimentele la locul lor. Dezinfectează suprafețele pe care ai pus produsele. Cu un șervețel îmbibat în alcool sanitar, curăță telefonul, portofelul, cardurile bancare, mânerul ușii, cheile și exteriorul genții. Pune plasele de cumpărături la spălat.


Despre autor:


Ultima actualizare: 9 Aprilie 2020 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.