Câinele tău îți este, probabil, cel mai dedicat prieten. Membru al familiei cu drepturi depline, el merită o viață lungă, sănătoasă și fericită. Exact la fel ca în cazul oamenilor, sănătatea sa depinde în mare măsură de alimentația pe care o primește, de când și cum este hrănit. În acest articol, ne-am propus să aprofundăm acest subiect și să îți oferim câteva recomandări interesante.


  1. Fă alegeri alimentare corecte


Încearcă să optezi întotdeauna pentru mâncare de calitate superioară. Dacă preferi echilibrul pe care îl garantează hrana industrială, fie că e vorba despre mâncare uscată sau despre hrana umeda caini, alege formule superpremium, care încorporează ingrediente de calitate superioară, în principal carne în loc de subproduse de origine animală ca sursă de proteine.

În cazul în care dorești să te orientezi către mâncare preparată în casă, discută cu medicul veterinar despre cum să obții o formulă echilibrată, care să includă toți nutrienții de care are nevoie patrupedul tău.


  1. Atenție la porții


O problemă comună în rândul posesorilor de câine este hrănirea acestuia cu porții prea mari. Fiecare individ are cerințe calorice diferite, în funcție de rasă, vârstă, stare fiziologică și nivel de exercițiu fizic, așadar, asigură-te că oferi porții adecvate. De asemenea, urmărește cu atenție evoluția câinelui și ajustează porțiile pe măsură ce acesta crește sau se îngrașă.

În măsura posibilităților, împarte porția zilnică de hrană în două mese, dimineața și seara. Astfel, eviți supraîncărcarea stomacului cu o cantitate prea mare de mâncare și eventualele complicații care pot deriva de aici.


  1. Stabilește un orar fix de masă


Deși în sălbăticie mesele erau departe de a fi fixe, un câine de apartament beneficiază de pe urma stabilității rutinei de hrănire. Alege o oră convenabilă și încearcă să o menții în fiecare zi. Câinii apreciază predictibilitatea și se adaptează mai ușor unui program regulat.


  1. Evită să îi oferi câinelui resturi de la masă


Este tentant să îi oferi câinelui din mâncarea ta, fie pentru că acesta este atât de înduioșător când cere, fie cu intenția de a-i diversifica alimentația. Din păcate, multe dintre alimentele pentru oameni pot fi toxice pentru câini, iar majoritatea rețetelor sunt greu digerabile pentru câini. Dacă dorești să îi diversifici meniul, oferă-i mai degrabă gustări sănătoase, specifice pentru canini.

Citeste si:
Pet Expo se va desfășura între 16-17 martie 2024 la Romexpo
Pet Expo se va desfășura...


  1. Hidratarea este cel puțin la fel de importantă


Apa este cel puțin la fel de importantă pentru supraviețuire ca hrana. Asigură-te că patrupedul are acces la apă proaspătă și curată în orice moment al zilei. În special în zilele călduroase, sau după efort fizic intens, asigură-te că prietenul tău blănos bea suficientă apă pentru a evita deshidratarea.


  1. Monitorizează-i greutatea


Un câine supraponderal, exact la fel ca un adult obez, poate dezvolta probleme importante de sănătate. Dacă observi o tendință de îngrășare a câinelui tău, discută cu medicul veterinar despre ajustarea porțiilor sau despre schimbarea mâncării cu o dietă specială pentru câinii grași. Monitorizarea greutății câinelui este o dovadă de iubire și respect față de acesta.

Citeste si:
Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
Sfaturi utile care te ajută...


  1. Hrănește-l adecvat vârstei și stării de sănătate


Nevoile nutritive ale unui pui în plină creștere sunt diferite de cele ale unui adult activ sau sedentar sau de cele ale unui senior somnoros. De asemenea, o femelă gravidă sau care alăptează va avea nevoi nutritive semnificativ mai mari decât cele ale unui adult leneș. Pe măsură ce îmbătrânesc, câinii pot dezvolta alergii sau boli cronice, care impun și ele un regim alimentar adaptat. Discută cu medicul veterinar despre nevoile individuale ale patrupedului tău și încearcă să îi respecți recomandările.

În concluzie, hrănirea corectă a câinelui este esențială pentru menținerea sănătății și fericirii sale. Acordă atenție alegerilor alimentare, porțiilor, programului de hrănire și hidratării. Monitorizează-i greutatea si adaptează-i dieta la nevoile specifice. Cu grijă și atenție la detalii, vei avea un prieten sănătos și fericit alături de tine pentru mulți ani.

Citeste si:
3 sfaturi pentru administrarea unui service auto de succes
3 sfaturi pentru...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2023 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.