Construirea unei case la munte este un vis pentru mulți, dar drumul de parcurs până acolo poate fi confuz și copleșitor, mai ales dacă nu te-ai născut în zone montane. Pentru a avea un real succes în ceea ce ți-ai propus, va trebui să parcurgi câțiva pași esențiali. Când îți imaginezi o casă în munți, probabil te gândești la fotolii din lemn, piele și elemente tradiționale. Și sincer, nu ești departe de adevăr, mai ales având în vedere înclinația pe care cei mai mulți designeri o au pentru nuanțele de maro când vine vorba de casele din locuri pitorești, înconjurate de natură.

Iată 3 aspecte de luat în considerare pentru construirea unei astfel de locuințe.


  1. Fă-ți un plan bine pus la punct


Sunt multe lucruri minunate în zonele montane, precum frumusețea naturală a reliefului, patru anotimpuri evidențiate în cel mai minunat mod de fenomenele naturale, stilul de viață relaxat, zona îndepărtată etc. Sunt aceleași lucruri care necesită efectuarea unui proiect de construcție cu luni și chiar cu ani înainte. Experții spun că „timingul este totul”.

Vremea la munte variază de la o zi la alta și de la an la an și trebuie să fii pregătit și să ai un program flexibil din acest motiv. Un aspect extrem de important pentru casa ta de la munte va fi încălzirea, având în vedere că mai tot timpul anului este răcoare. Dacă te gândești la o centrală termică, va trebui să optezi pentru calitate, cum ar fi centralele Bosch. Ia în considerare și faptul că pământul este acoperit de zăpadă timp de câteva luni pe an.

2. Angajează o echipă de profesioniști

Pentru a construi casa de vis în munți, este nevoie de o echipă de profesioniști calificați, de la început până la sfârșit. În primul rând, trebuie să angajezi agentul imobiliar potrivit pentru a găsi lotul perfect pentru casa ta și a negocia achiziția. Acesta este și momentul să angajezi un arhitect care te poate ghida. Mulți oameni presupun că este mai simplu să cumpere planuri online, dar acele planuri generice nu iau în considerare nici stilul de viață, nici personalitatea ta.

Proiectarea unei case personalizate de la zero este treaba cea mai potrivită pentru o firmă care se ocupă de arhitectură. Vara este momentul ideal pentru a începe lucrarea, iar asta necesită planificarea din timp pentru a angaja echipa potrivită, a cumpăra proprietatea, pentru a finaliza proiectele, pentru a obține aprobările necesare și a procura materiale. În funcție de locul ales, s-ar putea ca distribuirea materialelor să necesite timp suplimentar. Dacă ești dispus să plătești mai mult, poți angaja o echipă care va lucra pe tot parcursul iernii pentru a menține lucrurile în mișcare.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

3. Gândește-te bine când alegi locul

Pentru a reuși să-ți construiești casa ideală la munte există o varietate de factori care trebuie luați în considerare. Creează o listă cu toate aspectele, inclusiv dimensiunea lotului, peisajele, apropierea de oraș, vecini, stilul de viață și alți factori care sunt importanți pentru tine. Pornind de aici, arhitectul te poate ajuta să verifici terenul și cartierul. În general, cumpărătorii mai puțin obișnuiți cu zonele montane se întâlnesc cu un agent imobiliar și sunt entuziasmați de priveliștile din anumite zone care pot ridica probleme ulterior, cum ar fi construirea pe teren abrupt sau accidentat. Experții recomandă angajarea unui arhitect pentru a discuta despre accesul la șantier, orientarea solară, direcția vântului și costurile de construcție, înainte de a cumpăra terenul.

Citeste si:
De ce a plecat Mara Bănică în vacanță fără soț. Fanii nu se...
De ce a plecat Mara Bănică în...

Când construiești o casă personalizată, vei avea nesfârșite opțiuni de design. Dacă te vei lăsa inspirat de priveliștile frumoase ale munților, vei încorpora toate detaliile potrivite care să îți permită să te bucuri de tot ceea ce are de oferit acest peisaj.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.