Ochelarii de soare sunt asociați, în general, cu sezonul cald, când soarele strălucește puternic, iar temperaturile sunt crescute. Cu toate acestea, sunt indispensabili pe tot parcursul anului, deoarece radiațiile ultraviolete, chiar dacă sunt la un nivel mai redus, pot continua să afecteze ochii. Iată de ce este benefic să îi porți indiferent de anotimp!


  1. Reduc riscul de a dezvolta afecțiuni oculare


Dacă porți ochelari de soare și în restul sezoanelor, nu doar vara, îți protejezi constant ochii. Perechile de ochelari Ray Ban bărbați originali de pe Lensa.ro reprezintă un exemplu de îmbinare a rolului estetic și al celui practic, întrucât asigură protecția optimă a vederii și, în același timp, îi poți purta la o mulțime de ținute, deoarece pot fi asortați cu ușurință. Protecția pe care o oferă ochelarii de soare scade riscul de a face afecțiuni oculare precum cataractă sau glaucom.


  1. Diminuează impactul radiațiilor UV reflectate


Pe lângă radiațiile UV directe, există și cele reflectate de diverse suprafețe lucioase, cum sunt cele cu ape, zăpadă sau clădiri care conțin sticlă sau care sunt albe ori în nuanțe deschise, luminoase. Ultravioletele se reflectă din aceste suprafețe, iar la contactul cu ochii neprotejați, îi pot afecta. De aceea, este important să porți ochelarii de soare în toate anotimpurile.


  1. Te ajută să nu îți forțezi privirea


Chiar și persoanele care nu au sensibilitate oculară la lumină pot simți disconfort în unele situații, atunci când lumina soarelui este intensă sau când se reflectă direct în ochi. În unele situații, cum sunt cele în care te afli la volan, purtarea ochelarilor de soare pe timpul zilei poate contribui la evitarea unor accidente, deoarece diminuează impactul luminii puternice asupra ochilor.


  1. Există modele care avantajează activitățile din timpul iernii


În cazul în care ești o fire dinamică și obișnuiești să practici sporturi de iarnă sau alte activități în aer liber, ochelarii de soare te pot ajuta să te desfășori cu mai multă libertate. Acest lucru este posibil deoarece reduc sau elimină disconfortul pe care îl oferă expunerea la soare sau zăpadă. În zonele montane, nivelul radiațiilor UV este mai crescut decât în alte zone. Optează pentru ochelarii care acoperă complet ochii.

Citeste si:
Cum funcționează lentila tip oglindă a ochelarilor de soare?
Cum funcționează lentila tip...


  1. Îți protejează ochii și în condițiile meteo nefavorabile


Atunci când bate vântul sau există precipitații, ochii ți se pot irita dacă nu sunt protejați cu ochelari de soare. Aceștia te feresc și de alte impurități, precum praful sau insecte care pot nimeri accidental în ochii tăi, fapt ce poate cauza răni minore și disconfort sporit.


  1. Scad riscul de apariție a durerilor de cap


Lumina intensă crește riscul apariției durerilor de cap, mai ales dacă te confrunți cu fotofobie. În perioadele în care știi că există posibilitatea să petreci o perioadă îndelungată în zone în care ochii tăi sunt expuși la lumină puternică sau la obiecte strălucitoare, evită să pleci de acasă fără să ai la tine o pereche de ochelari de soare. Purtându-i, scade riscul să mai ai dureri de cap cauzate de lumină.

Citeste si:
Biden i-a făcut cadou lui Putin o pereche de ochelari de soare stil...
Biden i-a făcut cadou lui...


  1. Te protejează și contra luminii artificiale


Lumina artificială îți poate crea disconfort la fel de mare ca cea a soarelui sau ca cea reflectată de pe diferite suprafețe lucioase. Ochelarii de soare îți protejează ochii și în situațiile în care nu poți evita contactul ochilor cu acest tip de lumină, de exemplu, când sunt aprinse reflectoare sau alte corpuri de iluminat.

Iată de ce este bine să porți ochelarii de soare în fiecare sezon, nu doar vara! Pentru detalii și clarificări în legătură cu importanța purtării acestora în orice anotimp, nu ezita să ceri sfatul unui medic.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2023 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.