În ultimele decenii, datorită extinderii rețelelor de distribuție a gazului, majoritatea gospodăriilor din mediul urban și chiar rural au renunțat treptat la încălzirea cu lemne și au apelat la centralele pe gaz sau electrice, astfel încât sobele tradiționale de teracotă au rămas o amintire. De ceva vreme, însă, tot mai mulți români s-au reorientat către metoda tradițională de încălzire, datorită, mai ales, economiilor substanțiale pe care le pot face în perioada sezonului rece.

Soba de teracotă începe, deci, să reapară în tot mai multe locuințe, într-o mare varietate de forme, mărimi și culori, potrivite oricărui gen de interior. Iată câteva dintre avantajele ei principale:

1. Oferă căldură confortabilă, de lungă durată

Spre deosebire de calorifere, soba de teracotă dă o căldură constantă și reconfortantă pentru 12 până la 24 de ore după ce focul s-a stins. O sobă cu fumurile bine lucrate înmagazinează căldura și o eliberează puțin câte puțin. Fumurile sunt canalele cotite prin care circulă gazele fierbinți înainte de a fi evacuate pe coș și care au rolul de a încălzi în mod egal plăcile de teracotă din care este făcută soba.

2. Are un efect decorativ deosebit

În funcție de preferințe, stilul încăperii și mobilier, poți alege o sobă de teracotă care să se potrivească decorului interior. Oferta magazinelor este bogată, așadar, nu vei avea probleme în a găsi exact modelul care se potrivește camerei tale. Deși par să se potrivească mai mult unei încăperi rustice, sobele pot fi integrate cu ușurință într-un decor modern dacă se alege culoarea adecvată și plăci de teracotă simple.

3. Se întreține ușor

În comparație cu centralele termice care au nevoie de mentenanță și revizii tehnice sistematice, soba de teracotă este ușor de întreținut. Tot ce ai de făcut este să cureți anual hornul și să scoți cenușa ori de câte ori este nevoie. În plus, glazura plăcilor nu atrage praful, așa că nu va trebui să le ștergi în permanență.

4. Are un preț accesibil

Privind din punctul de vedere al investiției inițiale, o sobă de teracotă are un preț mult mai convenabil decât cel pe care l-ai plăti pentru instalarea unei centrale pe gaz sau electrice. Lemnul rămâne varianta cea mai ieftină de combustibil, iar dacă soba este corect făcută, randamentul ei poate depăși 90%. Un meșter sobar priceput te poate sfătui cu privire la numărul de fumuri și la dimensiunile coșului de fum, astfel încât soba să încălzească eficient.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

5. Este prietenoasă cu mediul

Materialele din care este făcută soba de teracotă sunt naturale și nu dăunează mediului înconjurător sau sănătății familiei tale. Lemnul folosit drept combustibil este o resursă regenerabilă, iar temperaturile din interiorul sobei sunt suficient de înalte ca să incinereze complet gazele emanate de arderea lemnului, eliminând astfel poluarea atmosferei cu particule.

6. Poate încălzi concomitent două camere

Sunt cazuri în care, prin modul de construcție, o sobă de teracotă poate încălzi simultan două încăperi. De obicei, una dintre ele este bucătăria, unde soba are și o plită cu ochiuri pentru gătit și un cuptor, iar cealaltă este camera imediat următoare, soba fiind construită în zidul care separă încăperile. În acest fel, poți face economii serioase de combustibil lemnos, fără să renunți la confortul termic.

Citeste si:
Avantaje ale utilizării cutiilor din plastic stivuibile în industrie!
Avantaje ale utilizării...

Odată cu venirea anotimpului rece, problema confortului termic devine, ca în fiecare an, o temă de sezon. Modul de a încălzi locuința folosind o sobă de teracotă are, așa cum am văzut, multiple avantaje, de la economiile substanțiale pe care le poți face folosind drept combustibil lemnul și până la sentimentul plăcut de căldură reconfortantă pe care îl dă focul arzând în sobă. Dacă ți-am trezit interesul pentru acest mijloc tradițional și eficient de încălzire, nu uita că o sobă de teracotă bine construită va dăinui mulți ani și va aduce mult farmec iernilor care vor veni.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.