O clădire, indiferent de tipul și de destinația acesteia, necesită pentru realizare o multitudine de elemente și materiale de construcții. Fiecare dintre acestea au un rol important în procesul de construire, însă dintre toate acestea, armăturile sunt cele mai importante. Află din acest material ce rol are armarea betonului și cum se realizează aceasta astfel încât clădirile să fie cât mai rezistente.

Cu ce se realizează armarea betonului?

Betonul este unul dintre cele mai rezistente materiale de construcții, drept pentru care acestea este folosit pentru realizarea unui număr foarte mare de lucrări. Totuși, betonul simplu, folosit ca atare, are o rezistență foarte bună la compresiune, dar nu are o rezistență foarte bună la întindere din încovoiere.

Din acest motiv se folosesc bare de fier beton (oțel beton) pentru armare, care să suplinească lipsa acestor caracteristici și care să asigure o rezistență cât mai bună construcției. Fierul beton are rolul de a prelua aceste încărcări, ca urmare a monolitizării cu betonul folosit pentru construire.

Fierul beton are rezistențe foarte bune la întindere din încovoiere, iar acest lucru ajută foarte mult deoarece atunci când elementele din beton cedează, capacitatea portantă este asigurată de către armături. Armăturile se dispun constructiv în funcție de tipul elementelor structurale și de caracteristicile evidențiate în cadrul proiectului tehnic, pe baza calculului structural.

Ce rol are armarea betonului?

O construcție este supusă, de-a lungul perioadei de exploatare, unui număr foarte mare de încărcări. Încărcările pot fi statice sau dinamice, iar o categorie foarte importantă este cea a încărcărilor excepționale. Iată cum influențează armarea betonului comportarea clădirii în fiecare dintre aceste situații:

Încărcări statice

Încărcările statice reprezintă acele forțe care acționează asupra construcției și care nu își modifică în timp direcția de propagare sau valoarea forței. Un exemplu în acest caz este mobilierul folosit în cazul clădirii, care este static, nu se mișcă (doar cu mici variații), elementele de utilare pentru băi sau bucătării, sau greutatea proprie a clădirii, care rămâne adesea constantă.

Citeste si:
Betonul este uneori uimitor: o casa in mijlocul naturii
Betonul este uneori uimitor:...

Greutatea proprie a clădirii însumează totalitatea greutăților elementelor dintr-o locuință. Acestea pot influența modul de comportare al clădirii, deoarece forțele sunt transmise la teren prin intermediul fundațiilor.

Încărcări dinamice

Aceste încărcări reprezintă totalitatea forțelor dinamice care se exercită asupra clădirii și implicit a terenului, cum ar fi nivelul de trafic. Pentru că aceste forțe sunt variabile, este nevoie de o dispunere corectă a armăturilor pe întreaga suprafață pe care se desfășoară traficul.

Încărcări excepționale

Aceste tipuri de încărcări apar, de cele mai multe ori, punctual, însă caracterul lor poate fi distructiv. Zăpada, grindina sau seismele sunt încărcări pe care oricine trebuie să le aibă în vedere, deoarece ele pot influența modul de comportare al clădirii.

Armarea este suplimentată în această situație, deoarece clădirea este solicitată uneori cu mult peste capacitatea portantă a acesteia. Sunt folosiți astfel etrieri, pentru sporirea capacității portante în cazul seismelor a unor elemente precum plăcile, planșeele sau pereții.

Seismele sunt încărcări pe care nimeni nu le poate prevedea, însă armăturile se dispun constructiv ca urmare a estimării unui coeficient de calcul acoperitor, prevăzut de normativele în construcții.

Elementele din oțel sunt menite să acopere nevoia de armare în zonele predispuse cedării, așadar oțelul folosit trebuie ales în funcție de specificațiile proiectantului.

Armarea elementelor din beton este necesară pentru a asigura durabilitatea și rezistența clădirilor, iar din acest motiv este necesară alegerea unor elemente metalice calitative. Este recomandat așadar să cumperi armăturile din magazine speciale, care cunosc importanța realizării construcțiilor într-un mod cât mai eficient.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.