O casă aflată în etapa de construcție „la gri” înseamnă că se află într-un stadiu avansat de finalizare și presupune atat finisaje interioare, cât și exterioare, respectiv alegerea unor instalații și echipamente utile pentru asigurarea confortului.

Montarea acoperișului

O primă acțiune este realizarea șarpantei, ce are rolul de a susține acoperișul propriu-zis. Chiar dacă șarpanta este cel mai adesea din lemn, datorită costurilor mai accesibile, există și alte materiale din care aceasta poate fi realizată, precum fier sau beton armat.

În alegerea celui mai potrivit material pentru acoperișul casei, trebuie să ții cont de durata de viață, dificultatea montajului și, bineînțeles, costurile aferente. Așadar, poți alege dintre diferite materiale, ca țigla ceramică, țigla metalică sau șindrila bituminoasă. După ce acoperișul a fost finalizat, se trece la instalarea sistemului pluvial, adică burlane, jgheaburi și alte accesorii necesare. În privința hidroizolației acoperișului, care izolează termic și fonic, sunt două materiale foarte populare din care poți alege: spuma poliuretanică sau vata minerală.

Montarea ferestrelor și ușilor

Urmează montarea ferestrelor și ușilor casei. Aici opțiunile pe piață sunt diversificate, însă cel mai recomandat ar fi să mergi, înainte de toate, pe calitate. Desigur, apelează la specialiști, care te vor îndruma către alegeri corecte.

Te poți orienta către uși solide de exterior, cu armură metalică și cu mai multe puncte de închidere. Nu neglija nici calitatea butucilor și a clanțelor, care trebuie să reziste utilizărilor zilnice. În privința tâmplăriei PVC, alege un producător cu un raport calitate-preț bun. În general, minimum cinci camere la ferestrele termopan este o opțiune potrivită, restul detaliilor fiind după cerințele personale, de la lemn stratificat, la grad de securitate, protecție UV etc.

Citeste si:
Eficiența în industria construcțiilor cu ajutorul utilajelor...
Eficiența în industria...

Montarea instalației electrice

Din motive estetice și, totodată, practice, instalația electrică se montează prin pereții interiori ai casei. Așadar, operațiunea se realizează înainte de tencuirea lor.

Circuitul electric al casei se realizează, evident, împreună cu un specialist electrician, care va știi ce zone să evite, dar și să propună conducte de cablu care să permită o răcire optimă. În principal, trebuie luate în vedere aspecte precum:


  • sub-circuite, respectiv circuite separate pentru consumatori mai mari, ca mașina de spălat sau cuptorul electric;


  • realizarea unor doze de acces suficiente, inclusiv în vederea reparațiilor sau posibilelor extinderi ulterioare;


  • circuitele tip „cap de scară” se pot dovedi foarte utile, fiind opțiuni care vor fi benefice pentru confortul pornirii/stingerii luminii din diferite locuri.

    Citeste si:
    Claudia Pătrășcanu, dată afară cu copiii din casa fostului soț:...
    Claudia Pătrășcanu, dată...

Montarea instalației sanitare

Instalația sanitară este iarăși un proces complex și migălos, iar montarea ei trebuie să asigure eficiență și siguranță în funcționarea de zi cu zi. Câteva aspecte importante de care trebuie să ții cont la instalația sanitară a casei:


  • trasee cât mai simple, cu cât mai puține îmbinări, coturi, diferențe de nivel;


  • guri de acces care să fie accesibile oricând este nevoie, de exemplu în cazul defecțiunilor;


  • sisteme de scurgere în pardoseală eficiente, care să te ajute în cazuri de urgență;


  • ține cont și de ce produse sanitare îți dorești (vas de toaletă, cadă, chiuvetă etc.).

În privința țevilor, poți merge pe cele fabricate din pexal, cupru sau polipropilenă, fiecare cu avantajele și dezavantajele lor.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Montarea instalației termice

Montarea instalației termice presupune, înainte de orice pas, realizarea unui plan final de încălzire a locuinței. Uite trei aspecte importante pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când faci asta:


  1. Sursa de încălzire - centrală pe gaz, cu lemne sau alimentată electric, dar ai și opțiunea alternativă de a instala pompe de caldura;


  2. Modalitatea de încălzire - calorifere, prin pardoseală sau pereți;


  3. Trasarea circuitului termic - aici trebuie ținut cont de modalitatea de încălzire aleasă, dar și de dorințele de mascare a instalației termice.

În oricare dintre situații, vei avea nevoie de o echipă de specialiști, respectiv de diferite avize pentru punerea în funcțiune a sistemului de încălzire.

Montarea termoizolației

O eficiență termică bună prevede montarea termoizolației casei, care poate fi făcută, în cel mai comun mod, cu polistiren expandat. Alternative la acesta ar fi vata minerală (bazaltică sau de sticlă), spuma poliuretanică sau celuloza (material ecologic).

Izolația se face atât la exteriorul casei, la nivelul pereților, acoperișului, ușilor și ferestrelor, cât și la interior, cum ar fi în pardoseală, tavane sau chiar în pereții din lemn, respectiv în zona mansardei, dacă există.

Finisarea interioară și exterioară

Este vorba despre tencuire, îndreptare și finisare cu glet, respectiv aplicarea unei vopsele lavabile sau decorative. Ulterior se poate monta și pardoseala. Practic, după această etapă, casa este mult mai aproape de a fi locuită în condiții aproape finale, lipsind mobila, electrocasnicele sau alte amenajări de design interioare și exterioare.

Așadar, o „casă la gri” este situată într-o fază de construcție intermediară, între „casa la roșu” și „casa la cheie”. Practic, este o etapă foarte importantă în montarea celor mai importante materiale și instalații care îți vor asigura confortul în locuință.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.