Adulții trebuie să se alăture jocului copiilor fără a-i critica sau corecta, acceptând regulile și creativitatea pe care cei mici le impun.

Jocul este una dintre cele mai importante activități din viața copilului, întrucât, pe lângă faptul că oferă distracție și relaxare, favorizează dezvoltarea acestuia în multiple sensuri. Deși se poate juca și singur sau cu alți copii, uneori cel mic are nevoie sa se joace cu parintii sau alti adulti. Iată câteva sfaturi pentru tații și mamele care se joacă cu copiii lor, cum ar fi abținerea de la a încerca să controleze sau să dirijeze jocul, să-și ia jocurile în serios și să-i încurajeze să-și rezolve singuri problemele.

Cum să faci parte din jocurile copilului

Jocul joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor din mai multe motive: activitățile ludice stimulează inteligența, creativitatea, afectivitatea, motricitatea și capacitatea de socializare la copii. Joaca are o mare componentă educațională care îl ajută pe minor să progreseze în dezvoltarea sa motrică și să avanseze în sfera intelectuală și socială prin comunicare și interacțiunea cu cei din jur.

Uneori, copiii au nevoie ca părinții lor sau alți adulți să fie prezenți și să facă parte din jocul lor. Cum? Iată câteva sfaturi pentru părinții care doresc să se joace cu copiii lor.

1. Participă fără control sau direcționare

Aceasta este recomandarea principală. Adulții trebuie să se alăture jocului copiilor și să le ofere jucării sau alte obiecte care sunt necesare, dar fără a pretinde că domină esența sau dezvoltarea jocului, deoarece acestea trebuie lăsate în mâinile minorilor. Oamenii care au grijă de copii ar trebui să-și amintească că jocul este o activitate a copilului și nu trebuie controlat sau dominat în mod excesiv. Observarea și urmărirea ajută și facilitează, dar nu limitează imaginația și dorințele copiilor.

2. Iau în serios joaca copiilor

Citeste si:
Cântece pentru copii la joacă
Cântece pentru copii la joacă

Pentru cei mici, joaca este o chestiune de mare seriozitate. Este suficient să le vezi fețele în timp ce se joacă pentru a observa asta. Conform teoriei psihanalitice a lui Sigmund Freud, ei elaborează prin joc toate situațiile din viața lor, atât pe cele plăcute, cât și pe cele dureroase și traumatice. Este important ca adulții să respecte acest concept atunci când sunt integrați în jocurile copiilor. Dacă jocul lor este batjocorit sau ridiculizat de adulți, ei se vor simți lipsiți de respect și este probabil ca stima de sine să aibă de suferit.

3. Intră în lumea lor, fără a aplica judecata adultă

Acest lucru merge mână în mână cu punctul anterior: a lua în serios jocurile copiilor implică și acceptarea lor așa cum sunt, alătură-te acelei lumi fără a încerca să-i impui conceptele și valorile lumii adulților. Dimpotrivă. După cum indică psihologii educaționali, este recomandabil să încurajăm creativitatea și fantezia.

Citeste si:
Corina Caciuc, partenera lui Laurențiu Reghecampf, a născut cel...
Corina Caciuc, partenera lui...

4. Dacă este necesar să se limiteze, canalizează fără a interzice

Uneori, activitatea copilului trebuie să fie limitată într-un fel, întrucât ar putea pune în pericol alte persoane, dacă ar fi vrut să arunce cu obiecte asupra altora sau asupra lui însuși, dacă își punea anumite obiecte în gură, dacă risca să cadă și să se rănească etc. În acest caz, recomandarea specialiștilor este să încerce să nu impună interdicții - care generează de obicei rezistență și o atitudine de răzvrătire -, ci să canalizeze energiile și dorințele copilului spre acțiuni pe care acesta le poate executa.

5. Le oferă un spațiu în care să facă ce vor

Este important ca minorii să aibă un teritoriu „propriu”, în care să poată acționa liber, indiferent dacă îl deranjează sau îl murdăresc. Va fi si spatiul in care se vor putea juca singuri, fara a fi intrerupti sau deranjati. Acest sentiment de apartenență va crește dacă cei mici vor percepe că adulții îi respectă.

Citeste si:
Oana Ioniță, păcălită de fostul soț pentru a-l întoarce pe fiul ei...
Oana Ioniță, păcălită de...

6. Nu concurează cu copiii

Cel mai important lucru pentru părinți atunci când se joacă cu copiii lor este să le stimuleze sentimentele de realizare și independență. Prin urmare, atunci când vine vorba de jocuri de reguli, nu este necesar să îl împiedicați pe cel mic - în dorința lui de a avea controlul asupra jocului - să inventeze reguli care să îi permită să câștige. Nu-ți face griji pentru faptul că nu vei învăța să pierzi, există și alte aspecte ale vieții care te vor învăța cum să pierzi. Dacă adultul acceptă „regulamentele” inventate de copil în acel moment, îi va fi mai ușor pentru copil să accepte instrucțiunile impuse de părinți.

7. Laudă copiii

Experții explică că jocul ar trebui să fie un moment pentru a lăuda minorii. Departe de a-i critica sau corecta, prețuiește eforturile pe care le dedică pentru a face ceea ce fac.

Citeste si:
Ilinca Vandici, confesiuni despre divorț și relația cu tatăl fiului...
Ilinca Vandici, confesiuni...

8. Încurajează copiii să-și rezolve problemele

Dacă, în timp ce micuțul se joacă, ceva nu merge așa cum își dorește (o piesă nu se potrivește în alta, un obiect nu stă deasupra altuia etc.), rolul adultului ar trebui să fie acela de a-l susține și în orice caz, să-i dea indicații despre cum ar putea să o facă, dar nu să o facă pentru el. Această ultimă atitudine ar promova un copil răsfățat, care are mereu pe cineva care să-i rezolve problemele. Primul caz, pe de altă parte, îl va învăța să se descurce singur și îi va hrăni stima de sine și încrederea în sine.

9. Participă la diferite tipuri de jocuri

Este normal ca unele jocuri pentru copii să fie mai plăcute decât altele, dar este și normal ca copiii să-și dorească să le joace pe toate: o perioadă de alergare în parc (și important este să aibă activitate fizică moderată sau intensă în fiecare zi), alta data sa se joace jocuri video si, in altă perioadă, sa cante, sa danseze sau să li se spună o poveste. Dacă adultul poate participa puțin la fiecare, micuțul nu se va simți partener doar la unele activități, ci va putea conta pe el pentru oricine.

10. Îi lasă să se joace puțin în fiecare zi

În cele din urmă, speciliștii recomandă copiilor să se joace puțin în fiecare zi. Nu doar pentru a crea un obicei de a împărtăși momentele bune, ci și pentru că, în acest fel, „timpul de a termina nu va fi conflictual”, întrucât copiii „știu că se vor putea juca din nou a doua zi”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Februarie 2022 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.