Dintotdeauna ți-ai dorit să ai o grădină de legume pentru ca tu și cei dragi ție să consumați alimente natural? Sau poate că din cultivarea legumelor și apoi comercializarea lor îți faci rost de banii pentru traiul zilnic? Indiferent care este răspunsul, a avea culturi agricole sănătoase este o condiție esențială. Da, ușor de zis, greu de făcut, mai ales când buruienile își fac simțită prezența, și din acest motiv, nu de puține ori recolta ta a fost compromisă! Totul ar fi mult mai simplu și mai ușor dacă ai apela la o folie de mulcire, iar din rândurile următoare vei înțelege și de ce.

Ce reprezintă de fapt mulcirea?

Prin mulcire se înțelege acoperirea solului de la baza plantelor cu diferite materiale, astfel încât la final culturile obținute să fie unele sănătoase. Există multe avantaje pe care o folie de mulcire Agrotextil le aduce culturilor tale, în afară de distrugerea buruienilor despre care ți-am amintit mai sus și pe care te invităm să le descoperi.

În calitatea ta de cultivator de legume sau alte plante, știi că acestea pot fi afectate de unele boli dăunătoare. Sub folia de mulcire acestea nu mai au mediul bun de a se dezvolta, așa că nu mai pot afecta plantele.


  • Sol mai afânat și mai bun pentru plante

Folia de mulcire menține bine umiditatea solului, ceea ce înseamnă că acesta va fi mult mai afânat. De asemenea, îngrășământul nu se mai poate scurge, și din nou, pământul este mult mai hrănitor pentru plantele tale.

Citeste si:
Iohannis indeamna la citit: Hai sa readucem Romania printre marile...
Iohannis indeamna la citit:...

  • Menține temperatura optimă a solului

Cu ajutorul unei folii de mulcire, temperatura solului este menținută la nivelul optim. Mai exact, solul este protejat de temperaturile ridicate de pe timpul verii, în timp ce în sezonul rece nu există riscul de îngheț. În acest fel, te vei bucura de recolte sănătoase, mult mai timpurii, ceea ce te va face să ai parte de un profit mai bun – în cazul în care comercializarea plantelor crescute de tine este sursa ta de venit.

Cum se instalează folia de mulcire

Citeste si:
Militari americani participanti la exercitiul Saber Guardian 19 au...
Militari americani...

Nu este deloc complicat să instalezi o folie de mulcire Agrotextil, pentru că tot ce trebuie să faci este să o fixezi bine pe margini, după care rola se va derula pe toată suprafața de care ai nevoie. Apoi, în dreptul plantelor se va tăia în cruce, pentru ca acestea să se poată dezvolta și gata, asta a fost cam tot. Dacă există și un sistem automatizat de irigare, acesta trebuie să fie instalat sub folia respectivă de mulcire.

Mulci organic sau anorganic?

Specialiștii susțin că mulcirea solului se poate face cu mulci anorganic sau organic, folosind în acest sens materiale pe care le poți găsi pe lângă casă: fân, iarbă, frunze uscate, scoarță de copaci, bălegar și multe altele.

Există mai multe avantaje de care te poți bucura atunci când folosești mulci organic, dintre care le mai importante se referă la faptul că este ieftin și conține multe substanțe nutritive care îmbunătățesc calitatea solului.

Din păcate, există și unele dezavantaje, pe care ne facem datoria să ți le prezentăm și pe ele. Fiind vorba despre materiale care se găsesc, de obicei, prin gospodărie, acestea pot conține și unii dăunători care îți pot contamina culturile; este nevoie să îl împrospătezi periodic și, dacă nu știi cum să faci aplicarea corectă, nu faci decât să răspândești dăunătorii sau să poluezi apele.

În schimb, mulciul anorganic, cum este și cazul foliei de mulcire despre care ți-am vorbit până acum, se bucură de o rezistență ridicată și este mult mai ușor de întreținut. La capitolul dezavantaje ar fi de menționat prețul ceva mai ridicat și faptul că unele folii nu sunt biodegradabile, așa că după ce ai desființat acea cultură, folia trebuie strânsă de pe teren.

Contează sau nu culoarea foliei de mulcire?

Atunci când ai căutat mai multe despre folia de mulcire, ai observat că este disponibilă în mai multe culori. Oare contează sau nu culoarea foliei?

Răspunsul este unul afirmativ, și îți vom explica și de ce. Astfel, folia neagră este indicate să fie folosită atunci când se dorește atragerea căldurii, fără însă să lasă radiațiile infraroșii să pătrundă. În acest fel, încălzește planta și solul, dar contribuie și la combaterea eficientă a buruienilor.

Folia de mulcire transparentă are avantajul că permite luminii să treacă, dar din păcate nu este la fel de eficientă în distrugerea buruienilor precum cea neagră.

Acestea sunt cele două tipuri de folii de mulcire, cele mai cunoscute. Cu toate acestea, mai există și altele, de culori diferite, cum ar fi argintii, verzi, roșii, maro sau albastre. Cele închise la culoare se recomandă să fie folosite în cazul culturilor timpurii, unde este nevoie ca solul să fie bine încălzit.

După cum observi, folia de mulcire are o mulțime de avantaje de care te poți bucura și tu. De altfel, mulți dintre cultivatorii de legume din țara noastră au înțeles deja acest lucru și au început să o folosească tot mai des. Cu atât mai mult cu cât sezonul rece cam și-a intrat în drepturi, iar plantele intră în perioada de repaus vegetativ. Orice ajutor pe care îl oferi acestora este binevenit, pentru că uneori nu pot face față singure condițiilor meteorologice nu tocmai plăcute pe care le au de înfruntat. Aici intervine folia de mulcire, care poate contribui la creșterea și dezvoltarea armonioasă a plantelor tale, astfel ca tu să te bucuri de recolte sănătoase și rodnice.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2021 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.