Amenajarea grădinilor vizează două direcții simultan: pe de o parte este nevoie de o amenajare structurală a spațiului, iar pe de alta vorbim despre amenajarea estetică. Amenajările estetice sunt distincte, în funcție de preferințe, însă dacă vrei o amenajare cu adevărat unică, atunci ar trebui să știi că fântânile decorative pentru grădină reprezintă o soluție deosebită.

Cum se realizează o fântână decorativă?

Dacă vrei să îți amenajezi un spațiu pentru o grădină decorativă, atunci va fi nevoie să cumperi materialele de construcții necesare în acest sens. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la materiale și la livrarea acestora, deoarece poți comanda cărămidă de la Mathaus și îți va fi livrată chiar la poartă, la fel ca și celelalte tipuri de materiale necesare: ciment, mortar, nisip, sau hidroizolații.

Înainte de alte demersuri, trebuie să construiești baza de lucru, adică zona de susținere a fântânii, sub forma unui cămin care să găzduiască majoritatea ieșirilor la nivelul instalației de apă. Ulterior, în partea superioară vei putea monta modelul de fântână dorit, în funcție de stil și preferințe. Iată câteva dintre aceste modele de fântâni decorative pe care le poți utiliza pentru grădina ta.

Fântâna solară

Fântânile solare funcționează pe bază de celule solare și îți oferă avantajul folosirii unei pompe proprii. Jetul de apă este unul difuz, dar eficient, iar impactul vizual este garantat. Aceste tipuri de fântâni sunt foarte ieftine, însă deosebit de eficiente, mai ales pentru că pot fi instalate și direct în apă, în anumite cazuri.

Fântâni arteziene decorative cu pompă de recirculare

Acest tip de fântână este probabil unul dintre cele mai eficiente, pompa de recirculare fiind cu adevărat avantajoasă și economică. Practic, apa nu se pierde în timpul procesului de stropire, ci este colectată într-un rezervor, iar de acolo este transmisă pompei, care are rolul de a o recircula. Acest proces este unul economic, deoarece nu necesită cantități foarte mari de apă pentru funcționare. Este, însă, nevoie de instalarea unor filtre speciale de curățare, care au rolul de a nu permite impurităților să ajungă în sistemul de recirculare a apei.

Citeste si:
Cum pregătești gradina pentru iarna - sfaturi și recomandări
Cum pregătești gradina pentru...

Fântâni de grădină cu efect de piatră de râu

Dacă vrei un efect cu adevărat special, atunci ar trebui să iei în calcul oferta de fântâni de grădină care imită curgerea apei printre pietre de râu. Acest tip de fântână decorativă de grădină este foarte potrivită în contextul amenajărilor exterioare, deoarece piatra naturală și verdele naturii se integrează perfect în peisaj. Poți găsi o multitudine de modele de fântâni de grădină, cu forme si aranjamente variate, care se pretează a fi montate în zone cheie ale grădinii. Este de preferat să fie amplasate în zonele umbroase și liniștite, fără zgomote, astfel încât să îți ofere o puternică senzație de confort.

Fântâni de grădină mobile

Unele tipuri de fântâni de grădină pot avea elemente mobile, ceea ce le face să fie ideale pentru persoanele care își doresc sa adauge o componentă de surpriză în amenajarea spațiilor exterioare. Poate fi cu totul uimitor să creezi întreg designul în jurul unei fântâni în mișcare, cu figurine, care să aibă practic o poveste proprie, pe care merită să o redescoperi în fiecare zi.

Citeste si:
Cum să porți diferite modele de paltoane damă pentru a fi mereu...
Cum să porți diferite modele...

Fântâni de grădină iluminate

Iluminarea fântânilor aduce un aspect estetic deosebit, așadar ele devin elemente decorative în sine. Iluminarea poate urma traseul definit de modelul de stropire sau poți alege orice tip de iluminare potrivit formei fântânii și stilului grădinii tale.

Fântânile decorative sunt la modă de foarte mulți ani, iar ele vor fi în continuare o constantă a proiectelor de amenajare a grădinilor. Dacă și tu vrei o grădină cu accente estetice captivante, tot ce ai de făcut este să alegi modelul de fântână care se armonizează perfect cu elementele de amenajare deja existente.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Iulie 2021 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.