Pentru cei mai mulți dintre noi, automobilul este o extensie a personalității noastre și un element indispensabil în realitatea pe care o trăim. Atunci când găsim acea mașină care ne reprezintă, avem tendința de a trece peste orice proces rațional și de a accepta orice condiții bancare, doar să pentru a deveni fericiții posesori ai modelului respectiv. Pentru ca relația cu banca să fie fericită și pentru a ne putea declara proprietari la finalizarea perioadei de creditare, este nevoie să analizăm concret care sunt opțiunile și ce anume ne permitem să acceptăm ca termeni și condiții de plată.

Rândurile de mai jos îți propun lista celor mai importante aspecte de luat în considerare înainte de a contracta un credit auto.

Automobil nou sau rulat?

Achiziționarea prin credit implică o analiză serioasă a ceea ce îți dorești, căci pentru că o lungă perioadă de timp vei achita lunar o sumă care îți va limita, într-o anumită măsură, libertatea financiară. Un automobil nou, de exemplu, reprezintă o opțiune care vine cu foarte multe avantaje:


  • Este un produs nou, acoperit de o garanție ce poate fi extinsă chiar pe întreaga perioadă a contractului de credit. Ai siguranța că automobilul va funcționa impecabil și, chiar dacă ar exista probleme în funcționare, garanția înseamnă 0 efort financiar pentru remedierea lor.


  • Reviziile sunt efectuate la service-uri auto certificate de către producător și foarte multe dintre ofertele de vânzare a automobilelor noi vin însoțite de un număr de revizii gratuite.


  • Automobilul beneficiază de cele mai noi tehnologii, ceea ce înseamnă inclusiv taxe pentru poluare mai mici și consum de carburant redus.


  • Guvernul încurajează achiziția de automobile noi, în special modele hibrid și electrice, prin oferirea de stimulente financiare.

În schimb, dacă opțiunea se îndreaptă către cumpărarea unui automobil rulat – precum una dintre numeroasele mașini Mercedes de vânzare – contractarea unui credit auto trebuie analizată cu atenție, deoarece:


  • garanția oferită de către dealer este mai mică – în general, 12 luni;


  • probabilitatea apariției unor defecțiuni crește – deci este posibilă necesitatea efectuării unor cheltuieli neprevăzute;


  • opțiunea ar trebui să se îndrepte către un automobil certificat de către dealer – aceasta înseamnă că mașina a fost verificată în detaliu, atât din punct de vedere al funcționării și al aspectului estetic, cât și în ceea ce privește rigurozitatea efectuării la termen a reviziilor și intervențiilor obligatorii.

    Citeste si:
    3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
    3 metode prin care poți să...

Capacitatea dealerilor experimentați de a gestiona în mod profesionist portofoliile de automobile rulate fac, însă, posibilă achiziționarea unor modele fiabile, care îți pot veni î ajutor fără costurile suplimentare implicate de cumpărarea unei mașini noi.

Balanța veniturilor și a cheltuielilor: ce sumă poți achita lunar?

În general, decizia accesării unui credit trebuie să fie însoțită de o analiză personală foarte serioasă în ceea ce privește veniturile efectiv încasate și cheltuielile periodice – taxe și impozite, contravaloare utilități, hrană, medicamente etc. La acestea vei adăuga și cheltuielile neprevăzute ce apar pe o perioadă mai mare de timp și, dacă la finalul acestei analize constați că îți rămâne lunar o sumă suficient de mare pentru a acoperi rata, atunci poți demara în siguranță contractarea unui credit.

Citeste si:
Ce pensie specială are Petre Roman: „Nu mă plâng, pentru că am...
Ce pensie specială are Petre...

Este foarte important ca, în efectuarea acestei analize, să privești cât mai critic situația: nu este suficient că poți plăti la limită rata lunară, este esențial ca aceasta să nu fie împovărătoare – să reprezinte o sumă de bani de care te poți lipsi fără a avea stresul legat de acoperirea celorlalte cheltuieli.

Durata contractului de credit

Un alt element important de luat în considerare este durata contractului de credit auto. Astfel, pe întreaga perioadă a creditului, suma de bani reprezentând rata lunară nu îți aparține, așadar acest efort financiar trebuie să fie posibil pentru o perioadă mai îndelungată. Este recomandat ca durata contractului de credit să nu depășească perioada de garanție oferită pentru automobil. În acest mod, eviți eforturile financiare neprevăzute cu care te poți confrunta în perioada utilizării mașinii și care te pot pune la grea încercare.

Citeste si:
Ciolacu: Prioritatea noastră este să luăm măsuri care să apere...
Ciolacu: Prioritatea noastră...

Nivelul DAE – dobânda anuală efectivă

Băncile sunt obligate să aducă la cunoștința clienților costul total al creditului, deci și dobânda percepută, la care se adaugă diversele comisioane. Doar în cunoștință de cauză poți decide care este instrumentul financiar potrivit pentru nevoile și posibilitățile tale. astfel, în alegerea unui credit auto trebuie să iei în calcul DAE și durata contractului, pentru a ști cu exactitate care este costul real al achiziției automobilului – prețul mașinii plus costurile creditului.

Este important, așadar, ca alegerile pe care le faci să fie realizate cu înțelepciune și în urma unei analize personale cât mai riguroase. Aceasta este, practic, unica modalitate prin care te asiguri că automobilul nu va constitui o povară din punct de vedere financiar și te va bucura pe tot parcursul utilizării.

Citeste si:
Analiștii anticipează: Când va intra România în grupul țărilor cu...
Analiștii anticipează: Când...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iulie 2021 - 07 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.