Când ai un proiect care necesită costruire, săpare, dărâmare, mutarea unor lucruri sau resturi grele ori ridicarea unor materiale, ai nevoie de utilaje adecvate, care să-ți ușureze munca și să mențină fluxul de lucru la un nivel productiv. Buldozerul și buldoexcavatorul sunt deseori utilizate în lucrări de construcție, iar mulți oameni se grăbesc să închirieze unul dintre ele fără să știe exact care sunt diferențele specifice și pentru ce sarcini se folosește fiecare. Alegerea greșită a unuia dintre utilaje poate dăuna calității lucrării, mări timpul de execuție și provoca probleme de organizare și lucru. Descoperă în continuare care sunt diferențele între buldozer și buldoexcavator și alege utilajul potrivit pentru proiectul tău

Ce este un buldozer?

Un buldozer este o mașină de lucru compusă dintr-un tractor standard echipat cu o anexă de săpat susținută de un braț cu două componente. Partea opusă a mașinii are de obicei o anexă de încărcat, de aceea și scaunul se rotește la 360 de grade. Există și alte anexe cu care se poate echipa buldozerul, în funcție de nevoie: lame, săpători, pluguri, brațe stivuitoare, etc.

Ce este un buldoexcavator?

Buldoexcavatorul este o mașină de săpat care constă dintr-un tractor echipat cu brațe de fixare, braț și cuvă de săpat, cabină și care poate avea roți sau șenile. Deși seamănă cu buldozerul, buldoexcavatorul este special construit pentru utilizarea brațului de săpat și poate face față unor lucrări mai ample, care necesită putere și susținere crescută. La fel ca în cazul buldozerului, există anexe numeroase care se montează pentru îndeplinirea diverselor sarcini, inclusiv tăieri de copaci, demolare sau ridicare de obiecte grele.

Cele mai importante criterii de diferențiere între buldozer și buldoexcavator

Mărimea

Mărimea utilajului ales trebuie să se potrivească cu amploarea proiectului. Dacă acesta necesită operațiuni de demolare, excavare și construcție extinsă care presupun multă putere, ceea ce îți trebuie este un buldoexcavator. Dacă proiectul

tău este mediu sau mic sau dacă ai nevoie doar de o mașină care să mute zăpadă, un buldozer este mai indicat. Acesta cântărește aproximativ 7700 de kg, în timp ce un buldoexcavator are o greutate care variază între 15000 și 90000 kg.

Mobilitatea

Unul dintre avantajele buldozerului este că poate circula ușor între șantiere și chiar atinge viteze de 40 km/h. Dacă ai mai multe proiecte, buldozerul te ajută să faci față sarcinilor de lucru și să nu îți faci griji în privința mutării utilajului. Un buldozer Caterpillar, de exemplu, face față unor sarcini multiple, indiferent de tipul șantierului. Buldoexcavatorul este mai mare și echipamentul special îl face dificil de mutat. În schimb, pe șantier, buldoexcavatorul dovedește mobilitate la punctul de lucru, datorită faptului că permite rotirea cabinei la 360 de grade. Cabina buldozerului se rotește la maximum 200 de grade.

Citeste si:
Resita: Un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost lovit de buldozer
Resita: Un copil si-a pierdut...

Specificul sarcinilor de lucru

Unele sarcini, ca săpatul sau încărcatul molozului, se pot face atât cu un buldoexcavator, cât și cu un buldozer, dar există lucrări pe care doar unul dintre utilaje le poate realiza. Evaluează proiectul și sarcinile aferente, ia în calcul posibilele situații neprevăzute și alege utilajul corespunzător. Dacă nu ești sigur care dintre mașini este potrivită pentru proiectul tău, apelează la consultanța unui specialist în echipament greu. Acesta cunoaște toate aspectele specifice fiecărei mașini, capacitățile de lucru și limitele acestora, astfel că îți poate oferi recomandări precise.

Cunoașterea diferenței dintre buldozer și buldoexcavator nu este utilă doar pentru cultura ta generală, ci și pentru proiectele tale viitoare care vor necesita putere, versatilitate și anduranță. Fie că îți construiești o piscină, terasezi o grădină, înlocuiești o conductă sau ridici o casă, aceste utilaje se dovedesc un aliat esențial, care asigură viteza și calitatea execuției.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Iunie 2021 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.