Saltelele au un rol important în calitatea somnului de care te bucuri în fiecare seară. De aceea, atunci când vine momentul să optezi pentru una nouă, decizia este una care merită gândită. Dar cum îți dai seama când este momentul să alegi ceva nou și mai bun, dar, mai ales, ce opțiuni ai când vine vorba despre salteaua veche? Înainte de a trece la fapte, află mai multe din articolul nostru:

Cât de des trebuie să schimbi salteaua

Când locuiești mulți ani în același loc poți observa lucrurile care se schimbă în timp. De la atmosfera din casă la felul în care se uzează tot ceea ce folosești în fiecare zi, acestea fac parte din procesul normal de trecere a timpului. Însă, precum toate obiectele din casa ta, salteaua trebuie înlocuită în momentul în care nu se mai află în aceeași condiție. Este recomandat să schimbi salteaua o dată la șapte ani, dar această perioadă poate să difere în funcție de calitatea acesteia. Alege o saltea noua care să corespundă nevoilor tale, în special în ceea ce privește preferințele pe care le ai când te odihnești, de la poziția în care îți place să dormi, la greutate și înălțime. Dacă ești dispus să faci o investiție și să optezi pentru o saltea de calitate, aceasta poate să rămână într-o formă bună până la 10 ani.

Ce faci cu salteaua veche

Saltelele sunt obiecte grele și mari, care ocupă foarte mult spațiu dacă alegi să le depozitezi, motive pentru care majoritatea oamenilor caută alte soluții pentru salteaua veche. Printre acestea se numără:


  • donarea;


  • vânzarea;


  • reciclarea.

Dacă salteaua este într-o stare bună și mai poate fi folosită, aceasta poate fi donată unei familii nevoiașe, unui centru de asistență socială sau altor persoane care au nevoie de aceasta. De asemenea, poți posta anunțuri pe diverse grupuri de pe rețelele de socializare și, cu siguranță, vei găsi doritori. Asigură-te că faci poze clare, care scot în evidență și micile defecte pe care le are salteaua și că dai toate detaliile cu privire la material și dimensiuni. Dacă ai alte motive pentru a schimba salteaua și cea veche este într-o condiție foarte bună, poți să o vinzi la un preț redus sau simbolic. Poate ai un prieten care vrea să schimbe o saltea și mai veche sau un vecin care are probleme cu salteaua sa. Reciclarea, în schimb, este cea mai bună soluție pentru saltelele vechi, care nu mai pot fi folosite. Caută colectori care ridică deșeuri voluminoase în funcție de orașul în care locuiești sau folosește serviciul producătorilor de ridicare a saltelei, precum cel de la Dormeo.

Citeste si:
Trecerea la ora de iarnă: cum gestionezi schimbările tiparului de somn
Trecerea la ora de iarnă: cum...

Cum îți dai seama că salteaua veche trebuie înlocuită

O saltea veche va da semne destul de clare că este nevoie să fie înlocuită. Chiar dacă poți fi tentat să amâni investiția, o saltea uzată sau de proastă calitate îți poate afecta sănătatea. Câteva semne care indică nevoia de a înlocui salteaua:


  • te trezești cu dureri de spate;


  • te trezești obosit;


  • salteaua are multe zone deformate, cu gropi;


  • materialul saltelei începe să se degradeze.

De asemenea, ține cont de perioada în care ai avut salteaua, iar dacă au trecut mulți ani, începe să planifici cumpărarea uneia noi. Investiția este una pe termen lung, așa că nu da înapoi din cauza prețurilor unei saltele foarte bune.

Salteaua veche trebuie înlocuită pentru a-ți oferi confort și o stare bună de sănătate. Dacă există deja semne că aceasta trebuie înlocuită, nu mai amâna.

Citeste si:
Elena Gheorghe are probleme serioase de sănătate. Cu ce afecțiune...
Elena Gheorghe are probleme...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Mai 2021 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.