Parfumul este un accesoriu de nelipsit în viața oamenilor, iar aroma aleasă reprezintă o formă individuală de exprimare.

Alegerea parfumului potrivit nu este însă o sarcină ușoară. Sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare pentru a lua decizia optimă în privința aromei: de la anotimpul în care te afli și personalitatea ta până la ocazia purtării unui parfum și impresia pe care vrei să o lași. De pildă, dacă mergi în fiecare zi la serviciu, într-un spațiu aglomerat, este recomandat să alegi parfumuri cu arome subtile, fresh, de flori sau fructate. În schimb, pentru evenimente speciale, petreceri ori întâlniri romantice, poți opta pentru note mai puternice: parfumuri lemnoase, cu arome de chihlimbar sau mosc, ori florale, în care să predomine iasomia și trandafirul.

Și tipul de parfum contează enorm, pentru că influențează durata acestuia pe piele. Ai de ales între apa de parfum, care poate rezista până la opt ore, apa de toaletă, care are o concentrație de uleiuri mai mică și rezistă doar trei-patru ore, sau apa de colonie, care nu rezistă mai mult de două ore.

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit parfumuri pentru a se diferenția, dovezi ale existenței acestora datând din Egiptul Antic, Cipru și Mesopotamia. Îți prezentăm câteva dintre parfumurile cu poveste care s-au impus de-a lungul timpului.

„Opium“

Yves Saint Laurent este un brand cunoscut în lumea modei, iar parfumul pe care l-a creat în 1977 a devenit un punct de reper. „Opium“ s-a bucurat de succes încă de la lansare, iar popularitatea lui a crescut și datorită controverselor din jurul numelui. Aromele sale inovatoare, de vanilie, iasomie, floare de portocal și condimente orientale, l-au plasat în rândul celor mai apreciate parfumuri arabesti.

„Shalimar“

Dacă îți plac notele orientale, „Shalimar“ este, de asemenea, un parfum pe care trebuie să îl ai. Și nu doar datorită faptului că este primul parfum oriental din istorie, având note de citrice, vanilie, iris și tonka, ci și datorită poveștii din spatele lui. Jacques Guerlain a creat acest parfum în 1925, inspirat de povestea de dragoste dintre împăratul mogul al Indiei Shah Jahan, care, după ce și-a pierdut soția, prințesa Mumtaz Mahal, a decis să construiască Taj Mahal și Grădinile Shalimar în memoria ei.

Citeste si:
Cum să alegi un parfum: sfaturi pentru a cumpăra un parfum de damă...
Cum să alegi un parfum:...

„L’interdit“

Prietenia dintre Audrey Hepburn și creatorul de modă Hubert de Givenchy a scos la iveală eleganța celebrei actrițe, cea care a purtat pentru prima dată binecunoscuta „little black dress“, o piesă vestimentară de nelipsit în garderoba oricărei femei moderne. Ea a fost și prima care a purtat parfumul „L’interdit“ și, pentru multă vreme, singura. Givenchy a creat acest parfum în 1957, dar l-a lansat abia în 1960. La un moment dat, a întrebat-o pe Audrey Hepburn dacă îl poate prezenta public, iar răspunsul ei a fost folosit ulterior pentru a da numele parfumului. „Je vous I’interdis!“ („Vă interzic”) a fost replica dată de celebra actriță, care a acceptat, în cele din urmă, ca parfumul să poată fi purtat și de alte femei.

„Chanel N°5“

Despre „Chanel N°5“ toată lumea a auzit astăzi. Este creația celebrei Coco Chanel, care, în 1921, când l-a scos pe piață, a vrut să fie un simbol al femeii moderne. Apariția parfumului a pornit de la o idee din timpul unei întâlniri cu câțiva prieteni. Era o perioadă în care creatorii de modă și parfumierii colaborau rar, însă Coco Chanel nu s-a sfiit să îi ceară lui Ernest Beaux să facă un parfum care să reflecte stilul ei modern în modă. După o sută de ani de la apariție, „Chanel N°5“ continuă să fie unul dintre cel mai bine vândute parfumuri din întreaga lume.

Citeste si:
Mara Bănică are parte de o iubire ca în povești. Cum l-a cunoscut...
Mara Bănică are parte de o...

Parfumul te ajută să faci o primă impresie bună, însă este important să știi cum să îl porți. De aceea, cel mai bine este să alegi arome care să se potrivească personalității tale.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Mai 2021 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.