Cu toții consumăm energie. Cel mai adesea folosim energie electrică pentru a ne alimenta toate dispozitivele și aparatele din casă și energie termică pentru a ne încălzi.

Nu toți consumăm aceeași cantitate de energie, însă. Mărimea locuințelor, modul în care sunt izolate sau calitatea aparaturii pe care o folosim pot duce la diferențe considerabile de consum.

Un consum ridicat de energie are o serie de dezavantaje:


  • Generează cheltuieli foarte mari;

  • Contribuie la nivelul de poluare din atmosferă;

  • Contribuie la consumul resurselor.

Din fericire, există variante prin care consumul poate să scadă, fără a fi necesară și scăderea gradului de confort. Una dintre soluții este o izolare cât mai bună a clădirii iar un prim pas în acest sens este emiterea unui certificat energetic.

Ce înseamnă eficiența energetică a locuinței

Citeste si:
7 motive care te vor convinge sa faci (măcar puțină) mișcare în...
7 motive care te vor convinge...

De ce este utilă eliberarea unui astfel de document?

Certificatul energetic este obligatoriu la orice recepție de clădire nouă și la orice înstrăinare de imobil (vânzare sau cumpărare). Chiar și dacă nu ar fi obligatoriu, acesta ar trebui să fie eliberat deoarece este extrem de util.

Informațiile de pe certificatul energetic vizează consumul de energie al clădirii iar scopul lor este acela de a oferi o bază pentru eficientizarea acestui consum.

Pe baza informațiilor, proprietarii de clădiri pot să își izoleze mai bine clădirile și să achiziționeze aparatură mai eficientă. Ambele acțiuni duc la cheltuieli mult mai mici în timp.

Spre exemplu, o clădire ce face parte din clasa de eficiență energetică A generează un consum energetic sub 125 kWh/m2/an, în timp ce o clădire din clasa de eficiență G poate sa genereze un cosum de circa 8 ori mai mare. În timp, această diferență se vede foarte bine în buzunar.

Citeste si:
Energie pentru întreaga zi! 4 băuturi care pot face minuni pentru...
Energie pentru întreaga zi! 4...

Certificatul energetic este extrem de util și la nivel macro, deoarece pe baza informațiilor pe care le oferă, autoritățile statului pot stabili strategii mai eficiente și pot contribui la micșorarea gradului de poluare.

Ce alte informații trebuie să fie știute despre certificatul energetic?


  1. Este un document care trebuie să fie eliberat de un auditor energetic. Aceștia sunt specialiști atestați, care vor face acest lucru urmând o procedură.

  2. Eliberarea certificatului se face mai repede dacă auditorului îi sunt prezentate toate informațiile despre clădire. Acesta va solicita copii după câteva acte ale imobilului și va dori să viziteze clădirea pentru măsurători.

  3. Nu este obligatoriu pentru toate clădirile. Pentru majoritatea clădirilor certificatul energetic este un document obligatoriu. Totuși, există anumite construcții care nu au nevoie de un astfel de document.


Indiferent că este sau nu obligatoriu însă, certificatul energetic este extrem de util și merită să fie solicitat de orice proprietar.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.