Vine o vreme în viața oricărui părinte când trebuie să ia o decizie importantă și să decidă când copilul său are suficientă responsabilitate și informație pentru a deține un smartphone. În era tehnologiei este complicat să întreprinzi lucruri de zi cu zi fără să fii conectat la internet, fără să ai măcar un smartphone și o tabletă sau un computer performant. Ba mai mult, o mare parte dintre joburi se bazează acum pe asta. De asemenea, cursurile din facultate, orele de la școală și informațiile necesare pentru teme, toate duc pe calea tehnologiei. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în decizia de a-i face cunoștință copilului tău cu această lume:

Nu ține cont doar de vârstă

Vârsta nu este un factor esențial în luarea acestei decizii. Nu doar pentru că cei mici au nevoie de informație și stimuli încă de când sunt mici, iar aceste elemente pot fi ușor accesibile cu ajutorul unui device. Dar și datorită faptului că cei mici pot fi responsabili încă de la o vârstă fragedă sau încă neatenți la o vârstă mai înaintată. Pune-ți câteva întrebări:


  • Poate copilul tău să aibă grijă de un lucru scump pe o perioadă lungă de timp?

  • Este obișnuit cu responsabilitatea de a purta în buzunar un smartphone pe stradă și la școală?

  • Cât de pragmatic și informat este cel mic la capitolul internet și platforme de socializare?

  • Se descurcă suficient de bine cu comenzile, touchscreen-ul și înțelege setările unui device?


Toate aceste întrebări pot părea că limitează posibilitatea celui mic de a folosi telefonul, dar este important ca acesta să aibă cunoștințe înainte de a avea un device personal. Poți să-l înveți din timp cu ajutorul propriului tău smartphone, iar mai apoi să-i cumperi un model performant și rezistent în timp, precum Samsung S10. Nu încerca să-l ții departe de tehnologie și social media, deoarece, mai devreme sau mai târziu, va intra în contact cu acestea și este de preferat să aibă deja cunoștințe despre această lume.

Fă diferența între dorințe și nevoi

Copilul tău ar putea fi entuziasmat pentru un smartphone la fel cum se entuziasmează atunci când își dorește foarte mult ceva de la magazin. Când ai discuții financiare cu copilul tău, este momentul oportun să-i explici și diferența dintre dorințe și nevoi. La acest capitol poți include și subiectul posibilităților și să-l înveți mai multe despre felul în care banii influențează adesea deciziile de cumpărare.

Această conversație este relevantă mai ales în contextul în care copilul tău își dorește un telefon performant, cu multe specificații de top, dar nu are nevoie decât de un model simplu, care să-i permită să acceseze internetul pentru informații și să poată fi contactat. Dacă acesta insistă că un smartphone îi influențează și imaginea în fața prietenilor și colegilor, îi poți explica mai multe despre economii, joburi și poziția lui actuală în societate.

Citeste si:
Cristina Șișcanu, desființată după ce a recunoscut că îi umblă în...
Cristina Șișcanu, desființată...

Nu folosi smartphone-ul ca pedeapsă

Dacă decizi să-i cumperi un device copilului tău, evită să-l folosești ca pedeapsă prin tehnici de tipul „îți iau telefonul o săptămână”. Dacă faci acest lucru, indiferent de motivele de la mijloc, copilul tău va deveni din ce în ce mai reticent când vine vorba de deschiderea față de părinți. Acest lucru se poate întâmpla în special cu probleme pe care le întâlnește pe social media.

În schimb, deschide o discuție ori de câte ori ai un conflict cu copilul tău și află ce i se întâmplă în acea perioadă. El trebuie ghidat în lumea tehnologiei și în societate, în general, nu ținut departe sau izolat de ceea ce îl face, încă, să-și pună multe întrebări.

Copilul tău nu trebuie să fie matur pentru a putea avea un smartphone, dar este important să fie informat și pregătit, iar acest lucru este dictat de educația și spiritul civic primite acasă.

Citeste si:
iPhone vs. smartphone-uri Samsung: care este cel mai bun?
iPhone vs. smartphone-uri...

Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Februarie 2021 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.