Facturi, întreținere, rate la casă și la mașină, credite peste credite și senzația că orice ai face nu ai venituri suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile sau, dacă reușești cumva, rămâi, la final de lună, fără niciun fel de resurse. În acest context, nici nu se pune problema unui fond de economii pentru planuri îndrăznețe, cum ar fi o vacanță exotică într-o destinație în care nu ai mai fost ori să-ți asiguri un trai decent la vârsta pensionării.

Vestea bună este că, deși la prima vedere pare o problemă fără rezolvare, în realitate, însă, există metode eficiente prin care îți poți construi bugetul personal, astfel încât să-ți menții stabilitatea financiară, nu doar în ceea ce te privește, ci și pentru cei dragi, și, în plus, să poți pune și bani deoparte. În continuare, afli care sunt câteva dintre acestea.

Pregătește-te pentru orice îți rezervă viitorul

Unul dintre principalele motive care te împiedică, în general, să-ți organizezi eficient bugetul este că tot timpul apar situații care îți dau planurile peste cap. Este adevărat că nu poți controla ce îți rezervă viitorul, dar ceea ce poți face este să-ți construiești o strategie eficientă pe termen lung, astfel încât să fii pregătit pentru orice. De pildă, un eveniment neprevăzut, cum este o intervenție chirurgicală de urgență, poate avea un impact major asupra bugetului familiei, mai ales în cazul în care te confrunți cu situația în care în exercitarea actului medical intervine o eroare profesională care îți provoacă prejudicii. Într-un astfel de caz, poți apela la serviciile unui consultant ca să afli ce variante de asigurare de malpraxis pret ar fi cea mai potrivită formă de protecție financiară pentru tine. Practic, o astfel de Asigurare de Răspundere Civilă Profesională acoperă despăgubirile pentru prejudiciile care ți-au fost aduse în timpul exercitării unei profesii. Prejudiciile pot fi un rezultat al unor acte și/sau fapte săvârșite din culpă, erori sau greșeli comise fără intenție, în timpul desfășurării activității profesionale. Reține că o astfel de asigurare poate viza profesii precum cea de asistent medical, medic, avocat, notar, contabil, auditor financiar, practician în insolvență, arhitect, inginer proiectant, traducător, agent de asigurări ori altele, în funcție de fiecare asigurator.

Pe lângă polițele de asigurare, care pot fi un sprijin financiar pentru tine și familia ta, în situații diverse, fii pregătit întotdeauna cu un plan B în ceea ce privește cariera. Participă la cursuri de perfecționare și chiar de reconversie profesională și ia-ți colaborări, pe lângă jobul de bază. În felul acesta, poți oricând să-ți găsești un loc de muncă mai bun și să ai resurse financiare de siguranță, dacă rămâi fără actualul serviciu. Apoi, nu uita să-ți construiești un fond de rezervă pentru situații de urgență, astfel încât reparațiile la mașină ori în locuință să nu creeze dezechilibre în bugetul familiei, sau să nu fii nevoit să te împrumuți ca să nu ratezi oportunitățile ce se pot ivi oricând în plan profesional sau personal.

Prioritizează-ți cheltuielile

Un aspect important când vine vorba despre construirea bugetului personal pentru a-ți asigura stabilitatea financiară este să-ți prioritizezi cheltuielile, astfel încât ele să nu depășească veniturile. Așadar, pune pe hârtie banii care intră, lunar, în casă, indiferent că e vorba despre salariu, chirii, colaborări, și câți se cheltuie. Grupează cheltuielile pe categorii:

Citeste si:
Suma medie pe care românii o cheltuie anual pe cadouri
Suma medie pe care românii o...

  • cheltuieli fixe - facturile la utilități, întreținerea, ratele la casă ori mașină, abonamentele la telefon ori cablul de televiziune și internet reprezintă cheltuieli fixe, pentru că nu le poți ajusta și nu ai cum renunța la ele; practic, sunt cheltuieli care îți asigură un trai decent;

  • cheltuieli variabile - deși la prima vedere hrana, băutura și îmbrăcămintea par nevoi primare care necesită cheltuieli obligatorii, în realitate ele sunt cheltuieli variabile, pe care le poți ajusta și chiar tăia de pe listă; de exemplu, nu este absolut necesar să te delectezi cu cele mai rafinate produse alimentare și nici să te îmbraci după ultima modă; reține că aceste ajustări nu trebuie percepute ca niște constrângeri; raportează-le întotdeauna la scopul pentru care vrei să economisești;

  • cheltuieli fixe, care nu sunt lunare - impozitele sunt, de pildă, cheltuieli fixe, pentru că nu le poți ajusta, dar care nu îți afectează bugetul în fiecare lună, ci o dată sau de câteva ori pe an.


Construiește-ți un plan de investiții și de economisire

Specialiștii în domeniul financiar menționează că este important să-ți construiești un buget, din mai multe motive: te ajută să nu mai cheltui excesiv și să-ți îndeplinești obiectivele fixate pe termen mediu și lung, te motivează să economisești și să ai un mai bun control asupra banilor tăi, te învață să ai o gândire flexibilă, adaptând planurile inițiale, în funcție de situațiile care apar pe parcurs.

Citeste si:
3 beneficii pe care le aduce asigurarea unei locuințe
3 beneficii pe care le aduce...

Dincolo de un fond de rezervă pentru urgențe și de prioritizarea cheltuielilor, o componentă esențială a strategiei tale prin care îți asiguri stabilitatea financiară este legată de economisire și de investiții. Pentru economisire, poți folosi instrumentele bancare precum depozitele, conturile de economii, cardurile, iar pentru investiții, poți alege varianta fondurilor de investiții, de exemplu. Totodată, nu uita de sursele de venituri suplimentare care pot veni din transformarea unui hobby într-o mică afacere de familie ori din închirierea unor spații pe care nu le mai folosești. Nu utiliza aceste resurse imediat, ci consideră-le parte din fondul tău de economii.

Construirea unui buget personal astfel încât să-ți asiguri stabilitatea financiară poate fi o provocare dificilă, însă, ținând cont de câteva metode eficiente, cum sunt și cele de mai sus, îi poți face față cu succes.

Citeste si:
7 sfaturi pentru stabilitate financiară
7 sfaturi pentru stabilitate...

Despre autor:


Ultima actualizare: 2 Februarie 2021 - 04 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.