Sezonul rece e deja aici și, treptat, temperaturile încep să scadă din ce în ce mai mult. Iar acest lucru înseamnă că trebuie să găsim modalități pentru a încălzi eficient locuința și pentru a menține confortul termic în casă, fără a crește factura la utilități.

Din fericire, există numeroase soluții simple la care poți apela și care pot fi de mare ajutor pentru a avea o locuință călduroasă pe tot parcursul sezonului rece. Iată care sunt acestea:

Verifică dacă există pierderi de căldură

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici dacă nu cumva există zone prin care locuința ta pierde căldură. Această etapă este cu atât mai importantă în cazul locuințelor vechi, unde există un risc mai mare.

Zonele care sunt predispuse la pierderile de căldură sunt ferestrele și ușile, pereții și podul, deoarece acestea intră în contact direct cu mediul exterior și pot fi deteriorate în timp de vânt, umiditate și viscol. Dacă simți curent sau aer rece, atunci ar trebuie să izolezi aceste zone.

Menține o temperatură constantă

În general, temperatura optimă care ar trebui setată în casă este de 22 de grade Celsius, chiar dacă afară este frig. Această temperatură este ideală pentru a nu fi nevoit nici să te îmbraci prea gros, dar nici să fie atât de cald încât să stai în tricou și pantaloni scurți.

Important este să ai o temperatură constantă, evitând fluctuațiile de căldură. Iar pentru a menține confortul termic și pentru a nu-ți încărca suplimentar facturile la utilități, o soluție eficientă este montarea unor termostate, care îți permit să setezi temperatura dorită.

Folosește draperiile

În zilele când soarele strălucește pe cer, ar fi bine să deschizi larg draperiile pe timpul zilei, pentru a lăsa razele de soare să pătrundă în casă. Chiar și în cele mai reci zile de toamnă sau iarnă, soarele rămâne cald. Odată ce începe să se întunece, trage draperiile. Acestea vor funcționa precum un strat suplimentar de izolație, astfel încât să păstreze o temperatură optimă în casă.

Eventual, poți opta pentru draperii mai groase, cu o țesătură densă. Există și modele speciale care au capacitatea de a izola termic.

Citeste si:
Actorul George Clooney a cumpărat o proprietate în Provence!
Actorul George Clooney a...

Izolează ferestrele și ușile

Chiar dacă termoizolația casei este o soluție eficientă pentru a încălzi eficient locuința, acest proiect de amploare poate fi destul de costisitor. În schimb, poți apela la o alternativă mult mai simplă și să izolezi doar ferestrele și ușile, pe unde poate să scape 25% din căldura din încăpere.

Poți folosi benzi autoadezive din burete, pe care să le lipești pe tocul ușilor și al ferestrelor. Totodată, poți plasa perne speciale în zona ferestrelor și a ușilor pentru a împiedica pierderile de căldură. Avantajul este că le găsești în diferite dimensiuni și cu diverse imprimeuri, astfel că le poți folosi și ca accesorii pentru a completa decorul casei. O altă soluție sunt foliile de geam, care se aplică direct pe sticla ferestrei.

Acoperă podelele

Podelele, în special cele din gresie, pot crea disconfort în sezonul rece și pot favoriza pierderile de căldură. Așadar, pentru a-ți menține picioarele calde, nu este suficient doar să investești într-o pereche de papuci călduroși, ci și să acoperi o suprafață cât mai mare a podelelor din casă cu covoare.

Citeste si:
Diferențe aluminiu versus PVC. Cum alegi materialul potrivit pentru...
Aluminiu versus PVC: care...

Alege covoare cât mai groase, de preferat modele cu fir gros sau chiar covoare din imitație de blană, care au avantajul de a crea o atmosferă cozy în locuință.

În concluzie, îți poți încălzi eficient locuința și poți păstra un nivel optim de confort termic dacă ții cont de sfaturile de mai sus. În acest fel vei reduce costul facturilor la utilități și te vei bucura de o locuință călduroasă pe toată durata sezonului rece.


Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Octombrie 2020 - 06 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.