În perioadele de criză, orice antreprenor trebuie să își creeze un plan pentru a-și proteja afacerea, dar și angajații. Deși aceste momente dificile sunt imprevizibile, pot avea un impact semnificativ asupra modului de funcționare și organizare al unei companii și cu atât mai mult asupra angajaților și a veniturilor.

În momentul de față, criza economică provocată de Covid-19 a forțat numeroase afaceri să își regândească modelul de business și să ia măsurile necesare pentru a-și putea continua activitatea. Din fericire, există câteva soluții care îți pot fi de ajutor în aceste situații:

Creează un plan de criză

Pentru a reuși să îți protejezi afacerea, indiferent de situația de criză în care te vei afla, și pentru a reuși să îți continui activitatea, trebuie să evaluezi mai întâi care sunt riscurile. Apoi, în funcție de aceste riscuri, creează un plan în care să detaliezi pas cu pas care sunt măsurile pe care trebuie să le iei, astfel încât să îți protejezi operațiunile și angajații.

De exemplu, în timpul unei pandemii, planul ar trebui să includă pașii pe care îi vei lua pentru protejarea sănătății angajaților, ce vei face în cazul în care apare un focar de infecție în companie sau cum te pot contacta angajații în caz de urgență.

Modifică activitatea firmei

În unele situații, există posibilitatea ca unele afaceri să îți modifice tipul de activitate și, de exemplu, să se mute în online. Acesta poate fi cazul diferitelor tipuri de cursuri, care pot fi înregistrate și mutate în online, sau al magazinelor fizice care își pot crea un site mult mai user-friendly, cu servicii de livrare de domiciliu.

În alte cazuri, cea mai bună soluție pentru tine poate fi să întrerupi sau să reduci activitatea firmei. Conform legislației în vigoare, poți opta pentru varianta unui somaj tehnic, care presupune suspendarea contractelor de muncă ale salariaților sau reducerea programului de muncă. În funcție de situația în care te afli și de tipul afacerii tale, este important să decizi care este soluția potrivită pentru tine.

Adoptă politica work-from-home

Găsirea unor alternative de muncă te poate ajuta să îți continui activitatea în perioadele de criză. Astfel, politica lucrului de acasă poate fi extrem de avantajoasă atât pentru tine, cât și pentru angajații tăi. E indicat să creezi un sistem și reguli specifice, astfel încât să te asiguri că toată lumea este pe aceeași lungime de undă și că înțeleg exact care sunt cerințele în cazului lucrului de acasă.

Citeste si:
Cum poate opera mai bine o afacere cu ajutorul unei certificări ISO?
Cum poate opera mai bine o...

Ține cont că aceștia vor avea nevoie de echipamentele necesare pentru a lucra eficient, dar și de o comunicare deschisă și constantă. Chiar dacă această opțiune nu este valabilă pentru toate tipurile de business, ea rămâne în continuare o alternativă eficientă, care poate crește productivitatea angajaților și care te poate ajuta să scapi de costurile aferente chiriei spațiului de lucru.

Evaluează-ți finanțele

Orice plan pentru situații de criză ar trebui să evalueze cât mai amănunțit impactul asupra finanțelor unei companii. Actualizează și urmărește în mod constant fluxul de bani din companie și caută oportunități pentru a reduce orice potențial risc.

Dacă ai un cont de economii, poate te-ar ajuta să accesezi acele resurse. De asemenea, nu ezita să apelezi la orice ajutor financiar oferit de stat. Dacă ai un contract de închiriere, discută cu proprietarul și vezi dacă poți reduce rata sau amâna plata pentru o anumită perioadă. Chiar și varianta șomajului tehnic te poate ajuta din punct de vedere financiar. Important este să găsești soluția potrivită pentru afacerea ta.

Citeste si:
Cum să liniștești bebelușul? Metode pentru a controla momentele de...
Cum să-ți liniștești...

Așadar, perioadele de criză pot fi imprevizibile, motiv pentru care este bine să te pregătești cu un plan bine pus la punct și să profiți de orice oportunitate pentru a-ți susține afacerea din punct de vedere financiar, dar și pentru a-ți continua activitatea și proteja angajații.


Despre autor:


Ultima actualizare: 19 Octombrie 2020 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.