Dacă ai ajuns la concluzia că ai nevoie de niște venituri mai mari decât cele obținute la actualul loc de muncă și dacă nici nu se întrevede o mărire salarială prea curând, ai putea lua în calcul un job suplimentar. Înainte, însă, de a-ți asuma noi responsabilități, încearcă să stabilești dacă poți face acest lucru. Unele persoane își spun că nu vor să își ia angajamente suplimentare, altele nu ezită să-și suflece mânecile în timpul liber, iar pentru altele, o sursă de venit suplimentară ar fi binevenită, dar pe termen scurt, pentru diverse proiecte, precum renovarea casei ori o vacanță.

Oricare ar fi motivația ta pentru a câștiga puțin mai mult decât în prezent, în mod sigur vei vrea ca activitatea și suma câștigată să merite să faci acest efort. Principalul aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este acela că al doilea loc de muncă va consuma, automat, o parte din timpul tău liber. Va trebui să sacrifici câteva dintre activitățile pe care le făceai anterior: dormit, stat în fața televizorului, curățenie, pasiuni, familie, prieteni. Totuși, mulți oameni pornesc de la o astfel de activitate suplimentară și ajung să o transforme, ulterior, într-o sursă de venit principală. Iată de ce să ții cont:

Timpul pe care îl poți aloca

Un aspect care trebuie să fie luat în calcul este acela că există numeroase tipuri de activități care pot fi transformate în surse de venit și care nu trebuie să fie prestate zilnic. De exemplu, dacă ești pasionat de fotografie, poți să îți transformi hobby-ul într-un al doilea job și să alegi să lucrezi doar la sfârșitul săptămânii. Pentru început, ai nevoie, evident, de o camera foto de bună calitate, diverse obiective, un laptop și timp. Dacă ai o cameră disponibilă în apartament sau dacă locuiești într-o casă cu curte, poți să-ți amenajezi chiar un mic studio și să te gândești la câteva decoruri tematice. De exemplu, poți aranja ședințe foto în interior sau exterior pentru familii cu copii, cu ocazia unor sărbători diverse.

Există modalități de a obține venituri suplimentare care, însă, nu îți consumă prea mult din timpul liber. De exemplu, dacă ai o casă de vacanță și o folosești rar, o poți închiria. Sau, dacă îți folosești mașina doar în weekend sau mai rar, la fel, o poți închiria. Dacă ai o locuință interesantă, de exemplu, o casă veche ori o mașină de epocă, le poți închiria caselor de producție cinematografică sau celor care se ocupă de realizarea de reclame.

Aspectele financiar-administrative

Modul în care ești plătit pentru cel de-al doilea job este foarte important. În funcție de domeniul în care activezi, este posibil să fii nevoit să plătești anumite taxe și impozite. Ai grijă să te informezi despre tot ceea ce presupune activitatea independentă pe care o depui, fie că lucrezi pe drepturi de autor, fie că alegi să devii persoană fizică autorizată sau chiar să îți deschizi o mică firmă.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

Învață să comunici

Dacă ai decis să îți transformi pasiunea în sursă de venit, acum, mai mult ca oricând, va trebui să vorbești despre activitatea ta, să o descrii cât mai bine și să te faci cunoscut. Un blog, o pagină de Facebook, o galerie Flickr sau un cont business de Instagram sunt modalități eficiente de a te promova. Nu uita însă nici de promovarea din gură în gură, o metodă veche de a-ți face publicitate și care mai funcționează foarte bine și în prezent. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că, în acest caz, nu este loc de greșeli.

Indiferent de slujba pe care o alegi pentru a-ți rotunji veniturile, trebuie să iei în calcul și aspectul plăcerii. Dacă nivelul de stres provocat de efectuarea ei este prea ridicat și îți afectează viața personală, sănătatea și starea emoțională, cel mai bine este fie să îți cauți altceva, fie chiar să renunți, măcar pentru o perioadă.

Citeste si:
Adulții și timpul liber. De ce avem nevoie de jocuri?
Adulții și timpul liber. De...

Despre autor:


Ultima actualizare: 18 Septembrie 2020 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.