Dacă ai ajuns la stabilitate financiară, cu rate ușor de achitat lunar, cu multe vacanțe la activ și te-ai gândit că nu poți fi cu adevărat fericit până cei din jurul tău și mai ales din familie nu sunt la fel, atunci poți să te preocupi de bunăstarea lor, mai ales dacă e vorba de părinți sau bunici de la țară. E drept, ai viața ta, propriile obiective și visuri de concretizat, dar dacă vrei să faci diferența în existența celor pentru care contezi și care te-au ajutat să devii ceea ce ești astăzi, atunci poți să contribui la confortul pe care nu și l-au permis până în prezent. Desigur, acest gest nu este o obligație, ci o dovadă de dragoste necondiționată, mai ales că ceea ce au bunicii va constitui poate într-o zi „acasă” pentru tine.

Tocmai de aceea, în acest articol venim cu câteva recomandări de soluții pentru lipsa unor utilități destul de frecvente în mediul rural. De altfel, nu este o supoziție, ci rezultatul unui studiu Eurostat. Potrivit acestuia, peste un sfert din populaţia României trăia, în 2018, într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, în scădere faţă de procentul înregistrat în 2017 (29,7%), însă de peste zece ori mai mare decât media înregistrată în 2018 la nivelul Uniunii Europene.

Lipsa canalizării

Mai ales dacă satul nu este racordat sau nu există o rețea de canalizare, soluția o reprezintă fără doar și poate achiziționarea unei pompe de apa. Accesibilă, cu o capacitate variabilă, adaptată oricăror necesități, cu ajutorul ei bunicii nu vor mai fi nevoiți să scoată apă din fântână pentru consum, treburi și pentru adăparea animalelor, dacă este cazul. În cazul în care aceștia cultivă legume, o pompă submersibilă îi va ajuta enorm, iar munca lor va fi ușurată considerabil. Totodată, după ce vor avea apă curentă, te vei putea gândi și la amenajarea unei băi, fie și a uneia de mici dimensiuni, cu un lavoar, un vas de toaletă și un duș. Cu siguranță, dacă mai au câteva economii, vor fi mai mult decât bucuroși să contribuie financiar la amenajarea acesteia.

Lipsa apei calde

În cazul în care seniorii nu au o centrală termică, cel mai probabil le lipsește apa caldă, pe care o obțin prin încălzire pe sobă sau aragaz. În acest caz, un încălzitor de apă instant, ușor de montat la nivelul țevilor, va fi mai mult decât binevenit. Cu ajutorul acestuia, bătrânii vor avea apă caldă la discreție, iar existența lor va fi mult îmbunătățită. În plus, este și ușor de folosit, printr-o simplă apăsare de buton.

Lipsa telefonului mobil

Dacă bunicii încă mai folosesc telefonul fix, ar fi bine să le explici de ce un telefon mobil le-ar fi mult mai de ajutor. În plus, chiar și costurile vor fi, în mod surprinzător, mai mici. Nu e necesar să fie nomazi digitali pentru a învăța să folosească un dispozitiv dintr-o ediție mai veche, cu butoane. Dacă îi vei ajuta să introducă în memoria telefonului câteva numere de telefon, lor nu le va reveni decât sarcina de a apăsa pe butonul verde de OK. Poți găsi astfel de modele mai vechi, cu scris mare afișat pe ecran și fără pretenții, pe internet și la atelierele de reparații ale device-urilor digitale.

Citeste si:
VRSI achiziționează un nou operator local și preia contractul de...
VRSI achiziționează un nou...

Chiar dacă nu vei avea o misiune ușoară, fii sigur că fiecare efort va merita. În plus, să construiești poduri, nu ziduri, între două generații e un act de curaj.


Despre autor:


Ultima actualizare: 26 August 2020 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.