Durerea cronică este, în general, definită drept cea care durează mai mult de trei până la șase luni și este considerată de specialiști o afecțiune în sine. Durerea cronică poate avea cauze diverse, inclusiv cancer sau alte boli, poate apărea după o intervenție chirurgicală ori poate fi psihosomatică, ceea ce nu înseamnă că este una închipuită, ci că este provocată de factori psihologici, precum stresul sau depresia.

Iar uneori, durerea cronică este provocată de afectarea unor nervi sau a coloanei vertebrale, respectiv chiar sistemul care o semnalează în organism. Indiferent dacă este vorba despre migrene, dureri de spate, de articulații sau în orice altă zonă din organism, există mai multe metode de a gestiona situația:

1. Analgezicele eliberabile fără prescripție medicală

Durerea cronică poate fi gestionată cu ajutorul analgezicelor care pot fi eliberate fără prescripție medicală. Aceste medicamente reduc durerea, astfel încât pacientul poate fi mai activ. Totuși, utilizarea acestora nu trebuie să fie făcută în exces, deoarece ele pot avea efecte secundare. Paracetamolul se numără printre cele mai simple și mai sigure analgezice. Poți fi folosite, de asemenea, medicamentele antiinflamatorii precum ibuprofenul, atât timp cât nu există și o altă afecțiune - de exemplu, un ulcer stomacal - care să împiedice acest lucru.

Este importantă respectarea dozelor recomandate de specialist și administrarea medicamentului regulat, la intervalul indicat, de preferat în episoadele severe sau ca să ajute bolnavul să treacă printr-o perioadă de activitate pe care nu o poate evita. Astfel de analgezice nu se folosesc mai mult de două săptămâni, iar dacă se remarcă faptul că nu au efect, se cere sfatul medicului de familie.

2. Exercițiile fizice

Mai multe studii au arătat că exercițiile fizice pot să reducă semnificativ durerea cronică, să îmbunătățească funcția nervoasă și să reducă simptomele neuropatiei. Mișcarea poate să reducă inclusiv depresia și anxietatea, două tulburări destul de comune în rândul persoanelor care suferă de durere cronică.

Deși mulți cred că durerea va trece dacă se vor odihni și își vor proteja acea parte din corp, lucrurile stau invers. Odihna este recomandată, totuși, în cazul durerilor acute, precum cea suferită după luxarea unui picior. Important este să se înceapă lent și să se crească treptat intensitatea exercițiilor fizice, acceptând limitele corpului. Printre cele mai bune opțiuni de mișcare, în funcție și de tipul de durere, se numără plimbările, înotul, mersul pe bicicletă, dansul, yoga etc..

Citeste si:
10 reguli dacă locuiești în aceeași casă cu un bolnav de COVID-19
10 reguli dacă locuiești în...

3. Monitorizarea episoadelor dureroase

Este recomandat ca bolnavul să noteze într-un jurnal activitățile cotidiene și simptomele resimțite, pe parcursul a câteva săptămâni. Acest lucru îl poate ajuta să facă anumite conexiuni între activitățile sale și felul în care se simte, mai precis, cât de severă sau ușoară este durerea. Apoi, trebuie să evalueze nivelul de durere resimțită. După câteva săptămâni, bolnavul va putea descoperi niște tipare. Poate, de exemplu, îl doare spatele după ce a stat mai multe ore pe scaun, în fața unui calculator.

4. Alimentația potrivită

Alimentația poate avea un impact semnificativ asupra inflamației. Studiile au arătat că anumite alimente pot crește sau scădea inflamația în organism și, prin urmare, durerea cronică. Dieta mediteraneană, bogată în produse cu acizi grași Omega 3, fructe, legume, cereale integrale și carne slabă poate să contribuie la reducerea durerii asociate inflamației.

Pe de altă parte, consumul de produse bogate în zahăr, grăsimi sau alcool ar putea înrăutăți durerea. Microorganismele vii numite probiotice pot să ajute bacteriile bune și să îmbunătățească digestia. Pot fi utile pentru persoanele care suferă de dureri din cauza unor afecțiuni cronice ca maladia Crohn sau sindromul de colon iritabil. Probioticele se găsesc în anumite alimente precum chefirul sau varza murată, dar și sub formă de suplimente.

Persoanele care suferă de dureri cronice trebuie să facă față unei vieți cotidiene complicate din punct de vedere fizic și emoțional. Chiar și în cazul unui tratament adaptat, este posibil ca medicamentele să nu fie suficiente. Iar atunci când apar anxietatea sau depresia, situația poate deveni și mai dificilă. Din acest motiv, este foarte importantă solicitarea sfatului unui specialist.

Citeste si:
10 activități care mențin creierul sănătos
10 activități care mențin...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.