În doar câteva luni, de la declanșarea crizei sanitare la nivel global, nu doar angajații, ci și angajatorii au traversat o perioadă dificilă, în care cele mai multe din situații erau total noi. Telemunca, gestionarea muncii în echipă prin reuniuni online (meeting-uri), motivarea angajaților de la distanță, eforturi susținute pentru asigurarea eficienței și obținerea profitului în cele din urmă: toate aceste sarcini nu au fost deloc ușor de îndeplinit.

Ca lider și angajator, probabil te-ai aflat și în situația ingrată de a trimite angajații pe o perioadă determinată în șomaj tehnic. De un real folos atât pentru tine, cât și pentru alți antreprenori s-a dovedit Ordonanța de urgență din 29 mai 2020, care prevede câteva măsuri de sprijin pentru cei aflați în situația ta, începând cu 1 iunie 2020. Dintre acestea, merită menționat că statul român și-a asumat decontarea unui procent de 41.5% din salariul de bază brut al angajaților, cu obligativitatea angajatorului de a-i păstra. Mai mult, în domeniile în care s-au păstrat restricțiile, statul s-a angajat să plătească șomajul tehnic și după data de 31 mai 2020, dar maximum până la 31 decembrie 2020. Cu siguranță, juristul companiei tale și specialistul în HR te-au informat în acest sens, așa că în articolul care urmează doar vom puncta câteva soluții la care poți apela ca angajator, precum și propuneri, în ideea în care poți adopta o strategie și o direcție diferite și să acorzi o șansă reală celor care au cea mai mare nevoie de ea în această perioadă tulbure.

În contextul dat, statul român încurajează mai mult ca oricând companiile să angajeze persoane vulnerabile, din categorii sociale defavorizate, reprezentante ale unei nișe delicate de vârstă sau care se confruntă cu o limitare de ordin fizic și/sau mental.

Persoane cu dizabilități

Ca angajator, ar trebui să știi că, pe lângă faptul că îi tratezi pe toți ca egali și vezi avantaje acolo unde ceilalți percep minusuri, angajarea unor persoane cu dizabilitati îți va aduce și beneficii. În primul rând, cele legate de imagine, căci o companie care vine în ajutorul celor mai puțini norocoși va fi percepută pozitiv de clienți și va atrage noi segmente de consumatori prin promovarea unor valori. În al doilea rând, ca angajator cu salariați cu dizabilități, ai parte de câteva facilități fiscale deloc de neglijat. Pe de o parte, cheltuielile realizate pentru adaptarea la noul loc de muncă, cele efectuate pentru cumpărarea de utilaje sau echipamente care urmează a fi folosite de către persoanele cu dizabilități nou-angajate și cele aferente transportului între casa și locul de muncă sunt decontate din bugetul public. Pe de altă parte, și cheltuielile necesare pentru integrarea la noul job, pentru pregătirea, orientarea și perfecționarea profesională a persoanelor cu dizabilități pe care le angajezi sunt deductibile din bugetul asigurărilor de șomaj. De asemenea, dacă vei aduce în firma ta, pe durată nedeterminată, absolvenți cu dizabilități, vei fi scutit de la plata asigurării de șomaj și chiar vei primi lunar, timp de 18 luni, anumite sume de bani. Cu alte cuvinte, suficiente motive pentru a vedea beneficii acolo unde toți ceilalți percep defecte.

Citeste si:
Kaufland lansează campania de brand de angajator „E TIMPUL PENTRU...
Kaufland lansează campania de...

Persoane de peste 50 de ani

Dacă vei studia cu atenție evidențele AJORM și vei vrea să angajezi persoane de peste 50 de ani care și-au pierdut locul de muncă pe durata stărilor de urgență și alertă, fără a avea vreo vină, așadar neimputabilă lor, e o opțiune mai mult decât bună de luat în seamă. Pentru acești oameni pe care-i vei angaja în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2020, pe baza unui contract nedeterminat şi cu normă întreagă, vei primi lunar, ca angajator, timp de un an, 50% din salariul fiecăruia în parte, dar nu mai mult de 2.500 lei. Desigur, acest beneficiu vine şi cu câteva obligații, printre care cea de a păstra acel salariat cel puțin încă un an după perioada celor 12 luni pentru care se asigură sprijin.

Indiferent de previziunile specialiștilor din domeniul economic și de predicțiile sociologilor, rămâi optimist și vino în ajutorul celor care au nevoie mai mult ca oricând de un venit sigur.

Citeste si:
Spălatul toaletelor, singurul loc de muncă din administrația afgană...
Spălatul toaletelor a fost...

Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Iulie 2020 - 07 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.