Jocul ocupă un loc important în viaţa unui copil, încă de la câteva luni. Jocul îi permite să înveţe să îşi dezvolte inteligența, imaginaţia şi să interacţioneze cu cei din jurul lui. Este la fel de important ca poveştile şi desenul. Pentru cei mai mici, jocurile educative sunt o modalitate de a experimenta, de a descoperi universul care îi înconjoară, de a construi, dar și de a-și dezvolta logica și capacitatea de concentrare.

Puzzle-ul

Puzzle-ul rămâne un joc educativ extrem de popular. Indiferent că este din lemn, carton sau plastic, puzzle-ul nu se demodează. Însă este importantă alegerea puzzle-ului in functie de varsta, pentru ca micuţul să nu se simtă descurajat. Un puzzle prea complicat ar putea să nască o senzaţie de frustrare, motiv pentru care copilul îl va abandona. Astfel, pentru vârsta de un an se recomandă puzzle-ul încastrat, la doi ani, unul cu maximum zece piese, la trei ani, cu până la 35 de piese, la 4 ani, unul cu până la 54 de piese, iar de la cinci ani pot fi folosite cele cu 50-100 de piese. Copiii de opt ani pot ajunge să construiască puzzle-uri cu peste 500 de piese. Pe măsură ce copiii cresc, numărul pieselor se măreşte, dar li se reduce dimensiunea.

Ilustrația este foarte importantă, iar puzzle-ul poate fi ales în funcție de pasiunile copilului: pirați, cavaleri, zâne, prințese, animale, mașini etc. Există, de asemenea, puzzle-uri folositoare în procesul de învăţare, cu literele alfabetului, cifre, noţiuni de istorie, geografie, ştiinţe. Puzzle-ul contribuie la dezvoltarea mai multor abilităţi. Pe cei mici îi ajută în dezvoltarea motricităţii fine şi coordonarea mână-ochi, dar şi a logicii şi a capacităţii de concentrare.

Jocurile de societate

În jurul vârstei de trei ani, copiii pot începe să joace jocuri de societate. Acestea îi pot învăța, de exemplu, să știe să piardă. La acea vârstă nu este un lucru ușor. Jocurile de societate implică o competiție, reguli care trebuie respectate și care se alătură celor de viață. La capătul acelor partide, micii jucători învață să se asculte unii pe ceilalți și să își gestioneze emoțiile în caz de frustrare. În plus, aceste jocuri educative sunt benefice pentru stima de sine. Jocurile de societate dezvoltă atenția, memoria, logica, dar și motricitatea fină (în cazul manipulării pionilor, cărților, zarurilor). Unele jocuri, precum cele cu litere, cu cifre, cu cuvinte, vor fi utile la școală. În pofida acestor aspecte care par atât de serioase, sunt totuși jocuri, deci prilej de momente amuzante. Se recomandă respectarea vârstei indicate pe ambalajul jocurilor pentru a nu alege unul prea dificil pentru copil, acest fapt putând să îl descurajeze, exact ca în cazul puzzle-urilor.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Jocurile educative digitale

Spre deosebire de jocurile fizice, acestea necesită prezența unui adult care să ghideze și să protejeze copilul. Smartphone-urile, tabletele și calculatoarele folosite de copii pot fi conectate la internet, lucru care le permite acestora să joace jocuri online. Este important ca părintele să controleze strict o astfel de activitate. El poate, de exemplu, să învețe copilul cum funcționează aceste dispozitive, cum se activează o tabletă, cum se oprește ecranul computerului și multe altele. Această activitate îi va permite copilului să înțeleagă rapid cum funcționează dispozitivele tehnologice moderne. Pentru copiii mici, de până la zece ani, există însă programe de jocuri educative care nu necesită conexiune la internet. Astfel de jocuri sunt utile pentru dezvoltarea capacităţii de concentrare, a atenţiei, memoriei şi pentru dezvoltarea vocabularului. Numai după o prealabilă stabilire a regulilor de utilizare a dispozitivelor, micuţii vor putea profita de beneficiile jocurilor educative online.
Jocurile educative permit copilului să înveţe fără a renunţa la partea ludică a unei activităţi. Aceste jocuri răspund nevoii de învăţare şi permit dezvoltarea capacităţilor intelectuale şi psihomotrice într-un mod amuzant.

Citeste si:
Ce jocuri de cazino ai putea alege în funcție de zodie
Ce jocuri de cazino ai putea...


Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Mai 2020 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.