Atunci când mergi la cumpărături și trebuie să te aprovizionezi pentru mai mult timp, e important să știi cum să depozitezi apoi alimentele astfel încât să își păstreze prospețimea pentru mai mult timp. Nu este întotdeauna suficient să le lași în frigider și, mai mult decât atât, unele alimente trebuie depozitate separat de altele pentru a nu se strica.

Așadar, iată ce soluții ai la îndemână pentru păstra alimentele proaspete timp îndelungat:

Separă corect fructele și legumele

Fructele și legumele produc diferite substanțe gazoase care pot face ca alte produse să se strice mai repede. Merele, bananele și avocado emană cantități ridicate din aceste substanțe, așa că trebuie să le depozitezi întotdeauna separat. Legumele precum broccoli, morcovi sau cartofi emană puține substanțe gazoase, așa că le poți depozita împreună. În schimb, nu trebuie să îți faci griji unde depozitezi ardeii, fructele de pădure sau varza kale.

În ceea ce privește roșiile, depozitarea lor se face în funcție de cât de coapte sunt. Roșiile care sunt puțin verzi trebuie puse într-o pungă de hârtie, cu codița în jos. Cele coapte trebuie să stea la temperatura camerei, ferite de razele soarelui. Dacă depozitezi roșiile coapte în frigider, lasă-le apoi să se încălzească la temperatura camerei înainte să le tai pentru a-și recăpăta aroma. Ține totuși cont că acestea își pierd aroma și nutrienții dacă stau în frigider.

Păstrează carnea congelată

Cel mai bun loc pentru a păstra carnea, mai ales dacă nu o vei consuma în următoarele zile, este în congelator. Spre deosebire de fructe și legume, carnea nu își pierde valoarea nutrițională. Pentru a depozita cantități mari poți folosi o lada frigorifica, pentru că aceasta păstrează temperatura din interior constantă, astfel încât să ai carnea proaspătă mai mult timp.

Astfel, în funcție de tipul cărnii, o poți ține în congelator chiar și până la un an. Carnea negătită de pui poate sta în congelator până la 12 luni, carnea tocată între trei și patru luni, carnea de porc sau vită poate sta până la patru luni, în timp ce cârnații și șunca de porc pot fi păstrate pentru cel mult două luni.

Depozitează în mod corect în frigider

Fructele și legumele nu trebuie spălate înainte de a fi depozitate în frigider deoarece se pot strica mai ușor. Conform celor de la Healthline, prea multă umezeală grăbește procesul de putrefacție, așa că e bine să speli fructele și legumele doar înainte să le folosești. Totodată, avocado ar trebui depozitat în frigider doar dacă este copt, pentru a-și păstra prospețimea.

Citeste si:
Leguma care se vinde mai scump decât carnea. Fermieri: „E trufanda”
Leguma care se vinde mai...

Înainte de a pune țelina apio în frigider, ar fi bine să o învelești în folie de aluminiu pentru a-și menține textura crocantă. Fructele de pădure nu trebuie depozitate în sertarul din frigider, ci în orice alt loc, produsele lactate trebuie să stea pe raftul din mijloc sau în partea de jos a frigiderului, niciodată pe ușă. Aceeași regulă este valabilă și pentru ouă, astfel încât să beneficieze de temperatură constantă. De fiecare dată când deschizi ușa, temperatura se modifică, iar lactatele și ouăle se pot strica mai repede.

În schimb, ciupercile pot fi spălate pentru a îndepărta murdăria, apoi uscate cât mai bine, învelite în șervețele de bucătărie și depozitate într-o pungă de hârtie, în frigider.

Pregătește verdețurile proaspete

Verdețurile proaspete, precum pătrunjelul, busuiocul sau mărarul pot fi ținute într-un pahar cu apă, după ce le-ai tăiat tulpina. Ai grijă ca frunzele să fie uscate înainte de a le pune în apă. Poți pune o pungă de plastic deasupra pentru a-și păstra prospețimea pentru aproximativ două săptămâni.

Citeste si:
Carmen Tănase, despre lupta cu kilogramele în plus: „Acasă mănânc...
Carmen Tănase, despre lupta...

Rozmarinul, cimbrul și salvia trebuie învelite într-un șervețel umezit cu apă înainte de a le pune într-o pungă de plastic resigilabilă. În acest fel își pot păstra prospețimea până la două sau trei săptămâni

Varza kale și salata verde își păstrează mai mult timp prospețimea dacă sunt spălate, uscate și învelite apoi într-un șervețel umezit cu puțină apă. Depozitează-le apoi în frigider, într-o pungă de plastic.

În concluzie, nu trebuie să îți faci griji dacă ai umplut sacoșele de cumpărături cu multe produse. Dacă ții cont de sfaturile de mai sus te poți bucura timp îndelungat de alimente proaspete și îți poți face proviziile de care ai nevoie.


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Aprilie 2020 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.