Începe o săptămână decisivă. Liderii coaliției de guvernare se vor întâlni pentru a pune la punct ultimele aspecte din pachetul de măsuri fiscale. Prin noile taxe pentru bănci și companii, Executivul vrea să acopere o parte din gaura de 45 de miliarde de lei din buget. Cel mai probabil, săptămâna viitoare, premierul Marcel Ciolacu și-ar putea asuma răspunderea în Parlament.

PSD și PNL pun la punct pachetul de măsuri fiscale

Liderii din coaliție se vor întâlni astăzi la Palatul Victoria într-o ședință în care vor definitiva pachetul de măsuri fiscale, conform Observator.

Mai clar, va fi o ședință în care se vor pune la punct ultimele detalii referitor la taxe și impozite. Ulterior, urmează ca Executivul să ia toate avizele necesare și pachetul să fie adoptat într-o ședință a guvernului, apoi va fi trimis în Parlament.

Tot în Parlament vom asista, cel mai probabil, conform surselor publicației numite, la momentul în care prim-ministrul României și Guvernul își vor asuma răspunderea pentru proiectul care va cuprinde noi taxe și impozite.

Principalele modificări ce vor fi impuse în acest proiect de lege: prima dată ne referim la bănci, care vor fi obligate să plătească o taxă de 1% din cifra de afaceri, asta pe lângă impozitul pe profit 10%.

Din calculele economiștilor, este o taxă care ar trebui să aducă la bugetul de stat venituri suplimentare de 5 miliarde de lei. Dar vor fi modificări și pentru multinaționale, care vor fi obligate să plătească o taxă de 1% din cifra de afaceri, însă doar în cazul în care impozitul pe profit, de 16% ar fi mai mic de cota de 1% din cifra de afaceri.

Cei din PNL au emis mai multe linii roșii referitoare la acest pachet de măsuri fiscale. Liberalii au insistat ca actuala cotă de TVA să rămână la 12% și să nu crească. Totodată, cota unică de impozit pe profit de 16% va rămâne, de asemenea, în vigoare, după ce liberalii au insistat și în privința acesteia.

Supraimpozitare


  • Bănci - 1% din cifra de afaceri

  • Multinaţionale - 1% din cifra de afaceri

Creştere impozit


  • Case mai scumpe de 500.000 € - 0.3%

  • Maşini mai scumpe de 75.000 € - 0.3%

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Septembrie 2023 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.