Rotativa guvernamentală se va face. Premierul Nicolae Ciucă își va depune vineri mandatul, iar astăzi coaliția se întâlnește pentru noi negocieri. Liberalii nu vor ca actualul prim-ministru să deconteze criza din Educație, în timp ce Marcel Ciolacu nu își dorește să fie învestit premier în timpul grevei profesorilor.

Rotativa guvernamentală se va face: Ciucă își va depune vineri mandatul, dar Ciolacu nu vrea să fie învestit premier în mijlocul grevei profesorilor

Până pe 15 iunie am putea avea un nou guvern. Săptămâna aceasta, Nicolae Ciucă va discuta cu președintele României, Klaus Iohannis, iar vineri își va depune demisia. Se vor relua și negocierile politice, iar sâmbătă Marcel Ciolacu ar putea fi desemnat de Iohannis premier. La începutul săptămânii următoare vor fi audiați miniștrii din noul cabiner, iar miercuri ar putea fi votat în Parlament Guvernul Ciolacu.

Până la acel moment, rămân multe întrebări. Rămâne sau nu UDMR la guvernare? PSD i-ar dori alături, iar PNL speră să preia Ministerul Mediului și al Dezvoltării de la maghiari. Nu se cunoaște nici ce va face Ciucă după demisie, dacă va merge la șefia Senatului sau va rămâne vicepremier fără portofoliu în cabinetul Ciolacu.

Iohannis, despre rotativă: „Nu există niciun fel de complicație sau problemă. Am discutat cu ei”

Președintele Klaus Iohannis a asigurat, joi, că rotativa guvernamentală „se va face” și a marcat că nu există „niciun fel de complicație” în interiorul coaliției de guvernare. Șeful de stat a fost întrebat dacă procesul va mai avea loc sau nu până la toamnă, în condițiile în care a fost deja amânat din cauza grevei profesorilor.

„Se va face (n. red. - rocada premierilor la guvern). Nu există niciun fel de complicație și problemă în interiorul coaliției și vă spun aceste lucruri fiindcă am discutat cu ei. Rotația se va produce dar toți au înțeles că nu se poate face în același timp negocierea acestei greve, care se dovedește a fi foarte dificilă din multe motive, și rotația în același timp.

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

Clasa politică a înțeles solicitările dascălilor, guvernul a înțeles, coaliția a înțeles. Repet, ceea ce au cerut – act normativ în Monitorul Oficial - s-a dat. Iar negocierile politice pentru rotație se vor finaliza cât de curând și se va trece la treabă”, a spus Klaus Iohannis, de la summit-ul CPE din Republica Moldova.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Iunie 2023 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.