Începe o săptămână de foc pentru viitorul guvernului. Premierul Nicolae Ciucă ar urma să își dea demisia vineri, iar zilele următoare ar urma să fie reluate și negocierile pentru noul cabinet. Soarta UDMR este în continuare incertă.

Premierul Nicolae Ciucă ar urma să își dea demisia vineri

Este așteptat ca, la finalul acestei săptămâni, Nicolae Ciucă să își depună mandatul, iar noul guvern, condus de Marcel Ciolacu, ar urma să fie învestit în data de 15 iunie. Până atunci, în zilele următoare, premierul va purta o discuție cu președintele Klaus Iohannis, având însă și presiunea partidului pentru a-și da demisia.

Tot zilele următoare este de așteptat ca negocierile politice între liderii coaliției de guvernare să fie reluate, deoarece trebuie să hotărască, întâi de toate, ce se va întâmpla cu cei de la UDMR. În acest moment, sursele politice spun că nu se știe dacă vor rămâne sau nu la guvernare.

Totul depinde de cum vor decurge discuțiile. Cei din coaliție vor încerca să renegocieze acel protocol și să își reîmpartă ministerele, dorind ca social-democrații să păstreze ministerul Transporturilor, dar, în același timp, ar vrea și rămânerea UDMR la guvernare.

Însă, dacă liberalii vor insista să primească ambele ministere de la UDMR, atât Dezvoltarea, cât și Mediul, este posibil ca maghiarii să iasă de la guvernare. În prezent, nu există o decizie în coaliție. Totul va fi hotărât la următoarele negocieri.

Cert este că noul guvern va fi unul mai suplu, având 18 ministere, iar premierul Nicolae Ciucă trebuie să vadă care va fi soarta sa după momentul rotativei. Acum, cel mai probabil, va merge la șefia Senatului, după toate semnalele pe care le-a primit de la vârful statului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Iunie 2023 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.