UDMR ar urma să iasă din coaliție, fiind nemulțumiți că pierd portofoliile deținute acum, mai ales ministerul Dezvoltării. PNL și PSD duc negocieri legate de numele care vor face parte din noul Guvern, care, de luna viitoare, va fi condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Negocieri pentru noul Guvern

Ministerul Transporturilor ar fi cel care ar fi blocat negocierile de la Palatul Victoria pentru că PSD vrea să-l păstreze. Ca PNL să-l cedeze, ar fi cerut ministerul Dezvoltării pentru Nicolae Ciucă în viitorul guvern.

Numai că acest minister este condus acum de Cseke Attila de la UDMR, iar ca UDMR să cedeze ar fi primit în schimb fie ministerul Proiecte Europene, fie ministerul Digitalizării, portofolii cu care Kelemen Hunor nu ar fi fost de acord, ceea ce a dus la ieșirea USMR de la masa negocierilor, transmit surse Observator.

Totuși, nu ar fi definitivă această poziție a UDMR. Un scenariu este să rămână la guvernare, în eșalonul doi, cu secretari de stat sau șefi de agenții. Negocierile sunt departe de a se fi terminat, iar lucrurile se pot schimba rapid.

Dacă executivul lui Ciolacu va fi fără UDMR, atunci toate ministerele se vor împărți între PSD și PNL: ministerul Dezvoltării va ajunge la PNL, iar ministerul Mediului la PSD. Se vorbește despre comasare, dar și despre nume în noul guvern, dar nu foarte noi, căci sunt oameni care au mai trecut prin diferite guverne, la diferite ministere.

Program de guvernare PSD-PNL

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a declarat că echipele de la PSD și de la PNL au început să construiască viitorul program de guvernare.

„Despre programul de guvernare, începând de ieri ştiu că echipele de la PSD şi de PNL au început să creioneze viitorul program de guvernare. Am convenit cu domnul preşedinte PNL, Nicolae Ciucă, actual prim ministru, ca după ce vom definitiva programul de guvernare şi lista de miniştri vom veni în faţa dumneavoastră şi vom expune fiecare dintre noi priorităţile pe care le avem în programul de guvernare”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Programul de guvernare va fi actualizat odată cu realizarea rocadei guvernamentale și preluarea funcției de premier de către Marcel Ciolacu. Tema reducerii numărului de ministere și secretari de stat, precum și a schimbului de ministere – ministerul Transporturilor cu ministerul Agriculturii sau ministerul Mediului – contionuă să se negocieze în coaliția de guvernare după stabilirea echipelor de negociatori de către ambele partide.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.