Prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre, sub egida Platformei Internaționale Crimeea, și a doua reuniune a Trilateralei România - Ucraina - Republica Moldova pe teme de securitate au loc, joi, la București. Cel mai important om al președintelui ucrainean Vladimir Zelenski vine la noi în țară cu această ocazie.

Conferință la București privind securitatea regiunii Mării Negre

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, găzduiește, joi, 13 aprilie, împreună cu ministrul Apărării al României, Angel Tîlvăr, prima Conferință privind Securitatea Mării Negre sub egida Pltformei Internaționale Crimeea, organizată de Ministerele Afacerilor Externe și ale Apărării din România și Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei.

Prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre a fost anunțată luna trecută de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor de externe din UE, și promovată ulterior la nivelul miniștrilor de externe din formatul „București 9” și în cadrul ministerialei de externe a NATO.


  • Acesta este primul eveniment de o astfel de anvergură dedicat Mării Negre co-organizat de România și Ucraina.

Trilaterala România - Ucraina - Republica Moldova, a doua reniune

Ministrul Aurescu va găzdui în aceeași zi și a doua reuniune a Trilateralei România - Ucraina - Republica Moldova la nivel de ministere de Externe. Acesta va fi axat pe teme de securitate și va beneficia de participarea miniștrilor Apărării din cele trei state.

La reuniune mai lua parte ministrul apărării al României Angel Tîlvăr, ministrul apărării al Ucrainei Oleksii Reznikov, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova Nicu Popescu, ministrul apărării al Republicii Moldova Anatolie Nosatîi și primul adjunct al ministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzapharova.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Ministrul Dmytro Kuleba nu va fi prezent din cauza evoluțiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, urmând să participe online la Conferința privind Securitatea Mării Negre.

Prima Conferință privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea reprezintă o ocazie importantă de evaluare a impactului multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei și își propune să dezbată, împreună cu statele din regiune și partenerii internaționali, soluții pentru securizarea regiunii Mării Negre, a transmis MAE într-un comunicat.

La reuniune vor participa miniștri de Externe și ai Apărării, șefi de instituții internaționale, oficiali guvernamentali și experți independenți implicați în Platforma Internațională Crimeea.

Citeste si:
VIDEO Ofensiva ucraineană la Marea Neagră continuă. Momentul când o...
VIDEO Ofensiva ucraineană la...

Vor fi prezente delegații străine din peste 20 de state și organizații internaționale, la nivel de ministru, secretar de stat sau alți înalți oficiali (precum Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franța, Lituania, Letonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, R. Macedonia de Nord, Georgia, NATO (secretarul general adjunct), Consiliul Europei (secretarul general), Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM (secretarul general)).

Online vor interveni miniștri de Externe și reprezentanți de înalt nivel din alte 7 țări și organizații internaționale. O serie de delegații străine vor fi reprezentate prin ambasadele lor de la București. În total, peste 250 de reprezentanți din 30 de țări vor participa la Conferință.

Citeste si:
Conferința națională tineri cu scleroză multiplă 2023
Conferința națională tineri...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Aprilie 2023 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.