Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite în perioada 18-21 martie 2023, la invitația omologului său arab, Alteța Sa Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan. Scopul vizitei urmărește aprofundarea dialogului politico-diplomatic dintre statul român și cel arab.

Iohannis efectuează o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite

Președintele român Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite în zilele viitoare, a anunțat Administrația Prezidențială printr-un comunicat. Dezvoltarea relațiilor României cu statele regiunii Golfului este un obiectiv primordial al politicii externe a României, luând în considerare tradiția solidă a relațiilor bilaterale, impactul evoluțiilor globale actuale asupra intereselor strategice ale ambelor părți, dar și o serie de obiective pragmatice privind dezvoltarea în comun a unor proiecte sectoriale cu state din această regiune, se mai menționează în textul comunicatului.

„Prioritatea acordată de România acestor relații se înscrie, de asemenea, în noile direcții de acțiune globală a Uniunii Europene, care prevăd dezvoltarea unui parteneriat strategic UE – zona Golfului. Aceste direcții de acțiune au fost amplu reflectate prin adoptarea unei Comunicări comune a UE, la 18 mai 2022, destinate acestei noi abordări strategice, document la elaborarea căruia România și-a adus propria contribuție activă”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Vizita oficială a președintelui român se înscrie „în dinamica foarte bună a dialogului bilateral româno-emiratez la toate nivelurile, din ultima perioadă, și reflectă soliditatea și complexitatea relației bilaterale. Emiratele Arabe Unite continuă să reprezinte unul dintre cei mai importanți parteneri din regiune, fiind primul partener comercial al țării noastre din zona Golfului, România urmărind dezvoltarea unui parteneriat aprofundat în toate domeniile de interes comun”, potrivit sursei citate.

Printre obiectivele principale ale vizitei oficiale în EAU se numără:


  • aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de maxim interes pentru ambele părți;

  • impulsionarea relațiilor economice dintre cele două state, aflate deja pe o tendință ascendentă semnificativă;

  • atragerea de investiții în economia românească prin proiecte în domeniul infrastructurii, al energiei, combaterii schimbărilor climatice, în domeniul securității cibernetice și al securității alimentare;

  • diversificarea contactelor sectoriale directe, în aceste domenii prioritare și în altele cu potențial emergent (educație, cercetare și inovare, cultură, contacte inter-umane etc.), astfel încât acestea să aprofundeze suplimentar dialogul politic și economic.

Citeste si:
O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Primul lucru pe care l-a...
O mamă s-a trezit din comă...

Președintele Iohannis va avea întrevederi cu mai mulți oficiali

În cadrul vizitei în Emiratele Arabe, Iohannis se va întâlni cu Președintele Emiratelor Arabe Unite, Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, și cu vice-președintele și prim-ministrul EAU, conducătorul Emiratului Dubai, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

La întâlnirea cu Președintele Mohamed bin Zayed Al-Nahyanse, cei doi lideri de stat vor discuta despre posibilitatea de a grăbi și de a întări aspectele sectoriale ale cooperării dintre cele două țări, în domenii de mare importanță precum cel economic, comercial, energetic, IT&C, securitate cibernetică, agricultură și securitate alimentară, educație, mediu, situații de urgență.

„Cooperarea pe linia combaterii schimbărilor climatice va fi un subiect aparte pe agenda discuțiilor, având în vedere prioritățile Președintelui României în acest domeniu și rolul Emiratelor Arabe Unite de gazdă a viitoarei Conferințe a Părților pe tema schimbărilor climatice (COP28)”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Citeste si:
Dancila a prezentat actiunile Guvernului pentru cresterea rolului...
Dancila a prezentat actiunile...

În timpul vizitei oficiale, miniștri români de resort și oficiali în domeniul energiei, domeniul securității cibernetice și al educației vor semna mai multe documente bilaterale.

„De asemenea, Președintele României va prezenta evoluțiile legate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, de consecințele regionale și globale ale acestuia și va promova acordarea unui sprijin susținut pentru Ucraina și Republica Moldova. Discuțiile vor aborda și alte teme de actualitate de pe agenda regională și internațională”, arată sursa citată.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Martie 2023 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.