Președintele României Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială de lucru în Japonia. Luni, șeful statului se întâlnește cu președintele Camerei Consilierilor, Hidehisa Otsuji, după care cu președintele Camerei Reprezentanților, Hiroyuki Hosoda.

Iohannis, vizită de lucru în Japonia. Ce întrevederi are planificare șeful statului român

Klaus Iohannis a anunțat că împreună cu delegația sa fac o vizită foarte importantă în Japonia. Președintele statului va avea întrevederi cu președintele Camerei Consilierilor, Hidehisa Otsuji, cu președintele Camerei Reprezentanților, Hiroyuki Hosoda, cu Majestatea Sa, dar și cu prim-ministrul Fumio Kishida. Cel mai important moment va fi semnarea documentului pentru relațiile dintre Româmnia și Japonia.

Delegaţia mea şi cu mine începem astăzi o vizită extrem de importantă. Aceasta este prima întâlnire oficială pe care o avem. Mâine avem întâlniri extrem de importante. Eu voi fi primit la Majestatea Sa Împărat, iar împreună cu delegaţia vom avea o întâlnire împreună cu domnul prim-ministru (n.r. - al Japoniei), în cadrul căreia se vor semna mai multe documente, dintre care cel mai important - documentul care va consfinţi ridicarea relaţiilor noastre bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic", a spus şeful statului.

Totodată, preşedintele Camerei Consilierilor a menționat cât de important este aprofundarea relațiilor bilaterale dintre cele două state, România și Japonia.

Cu ocazia vizitei dumneavoastră în Japonia aş dori ca relaţiile bilaterale dintre România şi Japonia să se aprofundeze", a transmis Hidehisa Otsuji.

Subiecte de discuție în cadrul vizitei în Japonia

Unul dintre subiectele abordate de oficialul japonez a fost și invazia forțelor armate ruse în Ucraina. Amenințarea nucleară încă ar exista în contextul desfășurării războiului, de aceea țările ar trebuie să acționeze calculat. Acesta a lăudat ajutorul și sprijinul pe care România l-a oferit Ucrainei în unele dintre cele mai grele momente din istoria țării, în special adăpostirea refugiaților ucraineni. Preşedintele Camerei Consilierilor a menționat că și în regiunea Asiei de Est sunt prezente tensiuni militare şi riscul folosirii armelor nucleare.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Aş dori să discutăm împreună pentru a consolida şi îmbunătăţi colaborarea şi în domeniul militar", a mai spus Hidehisa Otsuji.

Klaus Iohannis a mers în Japonia împreună cu delegația sa din care fac parte ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Cosmin Marinescu, ambasadorul României în Japonia, Ovidiu Dranga.

Vizita de lucru a președintelui Klaus Iohannis în Japonia va dura până miercuri, timp în care oficialul român are programate mai multe întâlniri cu oficiali ai statului japonez. Marţi, şeful statului va fi primit de împăratul Japoniei, Naruhito, şi împărăteasa Japoniei, Masako, la Palatul Imperial. Totodată, preşedintele Iohannis se va întâlni și cu premierul nipon, Fumio Kishida, la sediul Guvernului Japoniei. În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali vor avea convorbiti oficiale și vor semna Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia. După semnarea documentului, cei doi vor susține și declaraţii comune de presă.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Tanzania...
Președintele Klaus Iohannis,...

Parteneriatul Strategic dintre România și Japonia

Semnarea Declaraţiei comune de instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia va marca un nou nivel al cooperării româno-japoneze pe trei subiecte cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, dar și cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării. România este la al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat din Asia, după documentul semnat cu Coreea de Sud.

Joi şi vineri, Klaus Iohannis va efectua o vizită de stat în Republica Singapore, unde se va întâlni cu preşedintele Halimah Yacob şi cu prim-ministrul Lee Hsien Loong și vor avea conforviri oficiale. Singapore este ultimul stat vizitat în Asia.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Martie 2023 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.