Banca Națională a României (BNR) a majorat dobânda-cheie pentru a 11-a oară în ultimii doi ani, iar primii afectați sunt cei care au împrumuturi raportate la ROBOR. Guvernul caută o soluție. Un deputat PSD a propus ca ratele bancare ale românilor să fie compensate parțial de Guvern, pe modelul spaniol. Ministrul Muncii a transmis că o asemenea măsură se analizează în coaliție.

Ratele românilor cresc, după ce BNR a majorat dobânda-cheie

Inflația în creștere a determinat BNR să mărească iar dobânda de referință, de la 6,75% la 7%. Mai exact, BNR a trecut la scumpiri ca să frâneze apetitul pentru credite.

„Eu aş vedea aşa semnalul: traversăm în continuare o perioadă dificilă, însă se văd la orizont raze de speranţă să mergem spre o zonă cu inflaţie mai scăzută, spre o zonă unde dobânzile se pot stabiliza şi apoi să scadă”, a explicat Alexandra Smedoiu, analist financiar.

Peste 17.800 de români au cerut băncilor să treacă de la ROBOR la indicele IRCC, pentru a avea rate mai mici. „Dacă la un credit dependent de ROBOR în luna aprilie ar fi trecut de la ROBOR la IRCC, până acum ar fi economisit 5.500 de lei la acel credit de 250.000 de lei pe 30 de ani. Dacă, şi mai bine, ar fi trecut la dobândă fixă - media de atunci, din piaţă, de 5% - ar fi economisit 7.400 de lei”, a transmis Irina Chițu, analist fiscal, pentru Observator.

Guvernul ia în calcul modelul spaniol

În prezent, dobânzile fixe încep de la 7%, motiv pentru care un deputat PSD a propus ca statul să suporte o parte din cheltuielile cu ratele. O variantă ar fi modelul spaniol. Statul iberic taxează profiturile excesive ale băncilor.

„Aşa cum s-au găsit soluţii pentru a compensa la pompă preţul motorinei şi al benzinei, sper să găsim o variantă în aşa fel încât să stabilizăm cel puţin acest IRCC care se pare că a luat-o razna”, a declarat Marius Ostaficiuc, deputat PSD.

Ministrul Muncii a declarat că ideea se va discuta în coaliția de guvernare. „Se analizează în coaliţie şi se va veni cu un răspuns. Atât timp cât fac parte din Executiv, eu nu pot să vin cu ipoteze, trebuie să venim cu măsuri, să le implementăm", a afirmat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Citeste si:
Fila: pentru cei care vor să iasă în evidență. Alege modelul...
Fila: pentru cei care vor să...

Pe de altă parte, alte surse din Guvern spun că nu e viabilă o astfel de măsură, dat fiind că ar da peste cap planurile BNR. Veste bună este că, potrivit Băncii Naționale, pe final de an, inflația care acum e aproape 17% ar putea reveni la o singură cifră.

Condiția este ca războiul din Ucraina și eventualele măsuri fiscale să nu dea calculele peste cap. De altfel, majorarea dobânzii-cheie anunțată de BNR ar putea fi ultima din acest an.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.