Benzina și motorina s-au ieftinit firav în ultimele trei zile, după scumpiri care s-au ținut lanț, mai mult de o lună. Dar bucuria nu va ține mult, căci ieftinirile sunt volatile, iar prețuri ca acum nu vor mai exista. Pentru a atenua șocul de la pompă, Guvernul ia în calcul să prelungească și la anul subvenția de 50 de bani.

Guvernul ar putea prelungi subvenția de 50 de bani pentru benzină și motorină

Combustibilii s-au ieftinit cu până la 10 bani pe litru, în ultimele zile, o reducere care a trecut neobservată de cei mai mulți șoferi, după zecile de scumpiri din ultima lună.

Cumulat, creșterea a fost de mai bine de 60 de bani pe litru, adică 30 de lei în plus la un plin. În Capitală, un litru de benzină pornește la unele stații de la 7,08 de lei și ajunge la 7,34 de lei.

Un litru de motorină costă între 8,32 de lei și 8,54 de lei. Diferența de preț față de benzină se micșorească, iar acum este de 1,20 de lei, în medie, după ce în urmă cu o lună a atins un nivel record de 1,5 lei/l.

Economiștii, despre ieftinirile cu picătura

Companiile s-au grăbit să facă stocuri înaintea embargoului din 5 decembrie. Așadar, există un surplus de petrol și carburanți pe piață. Mai mult, dolarul s-a depreciat, iar pe bursă cotația țițeiului brent se menține sub 90 de dolari. Reducerile nu vor dura.

„Nu mă aştept ca în România să existe mari reduceri de preţ. Aceste mici variaţii nu pot să ducă la schimbări importante”, a spus profesorul de economie Mircea Coşea.

Motorina, în continuare o tendință de creștere

România își acoperă necesarul de benzină din producție proprie. Motorina, însă, este cam o treime din consum, iar specialiștii spun că diferența de preț între cele două va mai crește. Motorina va avea și în continuare o tendință de creștere, dat fiind că este adusă pe nave în proporție de 70%, iar prețul asigurării transportului pe nave crește ca urma a războiului din Ucraina.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.