Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, va participa, în perioada 13-15 octombrie, la Berlin, la Congresul Socialiştilor Europeni (PES Congress), unde se va vota o rezoluţie pentru susţinerea aderării României la spaţiul Schengen.

Marcel Ciolacu participă la Congresul PES de la Berlin

Conform unui comunicat al PSD transmis joi, rezoluţia, care urmează să fie adoptată la Congres, transmite un puternic mesaj de solidaritate a familiei social-democrate europene cu românii.

„Solidaritatea nu se proclamă, ci se realizează. Toate partidele de stânga din Europa susţin pe deplin aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, iar rezoluţia care va fi adoptată în cadrul Congresului PES de la Berlin este o dovadă extrem de concretă în acest sens", a declarat Marcel Ciolacu, conform sursei citate.

Cu acest prilej, preşedintele PSD va avea mai multe întâlniri bilaterale cu înalţi oficiali social-democraţi europeni, printre care: cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, prim-ministrul Republicii Malta, Robert Abela, Comisarul European pentru Afaceri Interne, Yiva Johansson sau ministrul federal al Muncii şi al Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil.

Marcel Ciolacu va avea discuţii și cu liderul grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez şi cu fostul premier suedez Stefan Lofven, candidat la preşedinţia PES, mai precizează PSD.

Klaus Iohannis, declarație vagă după discuțiile cu Mark Rutte privind intrarea României în Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, 12 octombrie, că printre temele abordate în discuţia cu premierul Olandei Mark Rutte s-a numărat şi aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen”, a completat şeful statului.

„Am discutat cu domnul premier şi despre aşteptarea legitimă a României de a adera la Spaţiul Schengen. Am reiterat toate argumentele că aderarea noastră este nu doar necesară, ci şi extrem de oportună. România acţionează deja ca un membru de facto pentru protecţia acestui Spaţiu. Suntem parte integrantă a reformei în Spaţiul Schengen.

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

Aderarea României va contribui la securitatea şi consolidarea Spaţiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen.Unitatea în acţiune şi solidaritatea sunt deosebit de importante. (...) Este un moment foarte bun ca să îl salut pe domnul premier Mark Rutte şi pe domnul premier Nicolae Ciucă.

Suntem deja într-un format care a avut mai multe întâlniri. Sunt foarte bucuros că astăzi am avut ocazia să aprofundăm o serie de chestiune care ne privesc pe toţi. Am discutat chestiuni bilaterale şi europene.

Vizita dvs reflectă solidaritatea într-un moment în care situaţia de securitate e profund afectată de războiul Rusiei în Ucraina”, a afirmat Klaus Iohannis, după vizita la Centrul Naţional de instruire întrunită, „Getica” din localitatea Cincu, judeţul Braşov, împreună cu Mark Rutte şi premierul Nicolae Ciucă.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.