Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, va efectua o vizită de lucru în România. Oficialul va fi primit miercuri, la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis. Această vizită este efectuată la invitaţia şefului statului român.

Preşedintele Ungariei va efectua o vizită de lucru în România

Administraţia Prezidenţială transmite că în cadrul acestei vizite oficialii vor discuta despre modalităţile de diversificare şi aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întâlnirii din 10 iunie a celor doi oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la Bucureşti.

Totodată, această vizită este cu prilejul împlinirii celor 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002).

Cu această ocazie, preşedintele Iohannis va pune în evidență subiectul deschiderii părţii române pentru consolidarea dialogului şi colaborării cu Ungaria, "stat vecin deosebit de important", cu scopul de a promova diverse proiecte de interes comun, cu beneficii pentru ambele state, dar și pentru cetățenii acestora, indiferent de etnie.

"Va fi reiterat interesul părţii române pentru o cooperare pragmatică şi orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor şi valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale", indică sursa citată.

Prima vizită a președintelui Ungariei în România după 12 ani

Cei doi lideri de țată vor discuta și despre situația actuală la nivel regional, european şi global, drept rezultat a declanșării conflictului militar din Ucraina de către Federaţia Rusă. Cei doi urmează să analizeze implicaţiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare şi altele. De asemenea, se vor aduce în discuție şi consecinţele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

În conformitate cu agenda europeană, cei doi președinți vor discuta despre extinderea Uniunii Europene şi măsurile coordonate la nivelul UE pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei. La finalul întâlnirii, cei doi oficiali vor susţine o declarație de presă comună.

Ultima oară când un președinte al Ungariei a efectuat o vizită în România a fost cu 12 ani în urmă, în 2010. Întâlnirea dintre Novak și Iohannis de astăzi este a treia de când președintele ungur a fost investit în funcție.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Septembrie 2022 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.