Liderii Partidului Social Democrat (PSD) au discutat noile măsuri sociale în interiorul grupării, care ar însemna majorarea salariului minim și pensii mai mari de la 1 ianuarie 2023.

Măsurile discutate în PSD pentru 2023: majorarea salariului minim şi pensii mai mari de la 1 ianuarie

Salariul minim ar urma să crească de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. Totodată, și pensiile ar urma să fie majorate cu aproape 8-10%, punctul de pensie crescând de la 1.586 de lei la 1.700 de lei. O altă măsură, care este deja în vigoare, dar doar în zona privată, este aceea de plus voluntar, anume de 200 de lei, care nu este impozabil pentru angajatorii care majorează salariul minim.

Social-democrații vor ca această măsură să fie extinsă pentru toate categoriile, indiferent că este vorba despre bugetari ori de cei care lucrează în mediul privat. Acest lucru înseamnă că salariul minim ar putea ajunge la 1.863 de lei net.

Marius Budăi: Salariul minim trebuie să crească

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, într-o interveție telefonică la Antena 3, în data de 28 august, că salariul minim trebuie să crească și că PSD va propune coaliției o majorare consistentă a pensiilor față de formula din lege de 5,1%.

„Noi suntem pe final cu acest pachet social. Chiar astăzi de dimineaţă am avut şi voi avea în continuare ultimele discuţii cu domnul ministru al Finanţelor, după care vom discuta cu liderii partidului, să prezentăm ceea ce noi am terminat practic aseară de lucrat, suntem pe construcţia finală. Vom anunţa în termenul cel mai scurt ceea ce se întâmplă.

De alfel, eu cred că cetăţenii români s-au obişnuit ca atunci când PSD este la guvernare, grija pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri, pentru că nu vom avea doar un pachet social, vom avea un pachet socio-economic. Vom gândi măsuri cum am gândit şi până acum, echilibrate, împărţite între pachetul social şi pachetul economic. Cea mai bună protecţie socială pentru o persoană aptă de muncă este existenţa unui loc de muncă.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

„Să ne asigurăm că traversăm cu bine această iarnă”

În acest pachet avem şi măsuri sociale şi măsuri economice. În primul rând, grija noastră a fost îndreptată către preţurile din energie, astfel încât populaţia, pentru iarna 2022-2023 să nu aibă preţuri modificate. Vorbesc de consumatorii casnici. Specialiştii noştri au lucrat pe astfel de schemă, au prezentat o parte în coaliţie. Vom avea discuţiile finale, asta a fost o grijă, să ne asigurăm că traversăm cu bine această iarnă.

Nu o să confirm sau să infirm cifre, o să spun doar că da, am avut discuţii şi despre salariul minim. Considerăm că salariul minim trebuie să crească în România. Am pus în primă fază la dispoziţia mediului de afaceri, acei 200 de lei netaxabili, posibilitatea majorării salariului minim, fără o cheltuială suplimentară, fără nicio taxare din partea statului român (…)

Citeste si:
Horoscopul lunii Decembrie 2023: Află ce îți rezervă astrele în...
Horoscopul lunii Decembrie...

De la 1 ianuarie 2022 am avut o majorare a pesiei minime cu 25% şi o majorare a punctului de pensie cu 10%. Noi în PSD am discutat şi vom propune coaliţiei o majorare mai mare decât formula din lege, care ar fi trebuit ca acum să fie majorate pensiile cu în jur de 5,1%. Vom anunţa în curând cu cât se vor majora exact”, a declarat ministrul Muncii


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.