Partidul Social Democrat (PSD) a criticat, miercuri, formațiunea Uniunea Salvați România (USR), susţinând că acest grup politic „îşi contestă propriile măsuri" şi s-a „supărat" pentru că Ministerul Sănătăţii foloseşte „doar" 42% din bugetul alocat de Cristian Ghinea asistenţei tehnice din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe reforma sistemului sanitar.

PSD: Să ajungi să îți contești propriile măsuri, asta înseamnă să fii userist

„Disperare, numele tău este USR! Să ajungi să îţi conteşti propriile măsuri, asta înseamnă să fii userist! Azi sunt extrem de supăraţi pentru că Ministerul Sănătăţii condus de PSD foloseşte doar 42% din bugetul alocat de Ghinea & Co asistenţei tehnice din PNRR pe reforma din Sănătate.

Supărarea este şi mai mare pentru că asistenţa este asigurată de una dintre instituţiile prevăzute tot de USR-işti în PNRR, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii", se arată într-un mesaj postat de PSD pe Facebook.

Potrivit social-democraţilor, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, „a respectat PNRR-ul la virgulă" şi a realizat o economie de 60%. „În traducere: 30 de milioane de euro au fost salvaţi, 30 de milioane pentru care useriştii aveau deja pregătită o listă lungă cu firmele lor de casă! Asistenţa tehnică se face la un preţ mult mai mic şi cu o instituţie internaţională de prestigiu, fix aşa cum scrie în PNRR, nu cu prăduitorii de la USR! În timp ce useriştii vor continua să se tăvălească pe jos, ministrul Rafila va continua să îndeplinească PNRR-ul, jalon după jalon", a transmis PSD.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a transmis că va sesiza Agenţia Naţională de Integritate şi DNA pe motiv că ministrul Sănătăţii se află într-un „grav conflict de interese" prin semnarea unui contract pentru consultanţă cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Conform unui comunicat al USR, ministrul Rafila a semnat un contract pentru consultanţă, în valoare de 21 de milioane de euro, cu OMS, organizaţie din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021.

„În luna mai, pe şest, ca hoţul, cel care se visează preşedintele României, fost şef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanţă, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie!

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Unde este problema? Suma uriaşă: 21 de milioane de euro. Bani direcţionaţi discreţionar, pentru asistenţă tehnică (consultanţă), către organizaţia unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021!", a afirmat deputatul USR Emanuel Ungureanu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.