Partidul Social Democrat (PSD) consideră că USR a devenit „singurul partid din România care susţine în mod oficial munca la negru" și care se autoproclamă un apărător înfocat al angajatorilor „care își sporesc nelegitim profiturile pe seama propriilor salariați”.

PSD: „USR a devenit singurul partid din România care susține în mod oficial munca la negru”

„În acest sens, USR a declanşat o campanie furibundă de dezinformare şi intoxicare, prin care insinuează că decizia Guvernului de a calcula contribuţiile sociale din contractele part-time prin raportare la salariul minim 'va nenoroci sute de mii de români', care îşi vor pierde locul de muncă sau vor trebui să vină 'cu bani de acasă' pentru a putea munci.

În realitate, ca urmare a acestei măsuri, aproape 100.000 de contracte part-time s-au transformat în contracte cu normă întreagă, în beneficiul angajaţilor a căror pensie va fi stabilită pe baza muncii reale prestate", se arată într-un comunicat de presă remis joi de PSD.

Social-democraţii completează că „acum este evident că cea mai mare parte a acestor contracte part-time au fost folosite pentru evitarea plăţii de către angajator a obligaţiilor către stat", în dauna drepturilor la pensie ale salariaţilor şi în detrimentul fondurilor destinate medicamentelor compensate şi serviciilor medicale acordate cetăţenilor români.

„În viziunea USR, este bine ca un salariat care munceşte 8 ore/zi să primească o pensie doar pentru 2 ore/zi, iar diferenţa să intre în buzunarele angajatorilor. Pentru USR nu contează faptul că angajatorii incorecţi pe care îi protejează au produs pierderi importante la bugetul de pensii, în dauna milioanelor de pensionari.

În viziunea USR, este mai bine ca unii angajatori să-şi însuşească în mod total ilegitim contribuţiile pentru sănătate aferente muncii reale prestate de salariaţii lor. În viziunea USR, este foarte bine ca aceşti patroni incorecţi să facă o concurenţă neloială antreprenorilor oneşti care le plătesc angajaţilor tot salariul pe cartea de muncă", mai spune comunicatul.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

PSD susține că „niciun salariat nu va trebui să vină cu bani de acasă, cum mint fără jenă cei de la USR”. „Toate taxele aferente salariilor fac parte din retribuţia primită de salariat de la angajator pentru munca prestată. La fel de mincinoasă este şi afirmaţia USR că cei care muncesc pentru două ore vor plăti taxe pentru opt ore.

În fapt, măsura guvernului privind contractele part-time se raportează la valoarea salariului minim, nu la numărul de ore prestate şi sunt vizate doar contribuţiile sociale, nu şi celelalte taxe aferente salariului (impozitul şi C.A.M.), care se vor calcula în continuare din valoarea stabilită prin contract", afirmă social-democraţii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.