Unele magazine au reușit ceea ce nu a putut face Guvernul: au „înghețat” prețurile la unele produse. Mii de articole au rămas la costurile de lunile trecute. Dincolo de intențiile aparent bune, specialiștii spun că supermarketurile au prevăzut evoluția crizei economice și au profitat de aceasta, deci totul ține de marketing.

Specialiștii spun că strategia magazinelor de a „îngheța” prețurile la unele produse ține de marketing, pentru a atrage clienții

Timp de trei luni, clienții vor găsi în magazine prețurile plafonate. Aceasta este decizia mai multor firme mari prin care se dorește atragerea cumpărătorilor. Articolele care costă la fel ca în perioada precedentă sunt semnalate la raft prin diferite culori și cuprind categorii diferite, de la carne la lactate până la produse cosmetice sau de curățenie. Raioanele cu promoții sunt primele care se golesc. Alte magazine „îngheață” prețurile doar la produsele din marcă proprie.

„Din ce în ce mai mulți oameni caută acele culori care înseamnă reduci, acele prețuri care sunt reduse”, a spus un specialist, pentru Kanal D.

Dar totul e o strategie, susțin experții. „Totul este gândit dinainte, așa că magazinele știau cum o să fluctueze prețurile, dacă o să fluctueze, și știu după statistici potențialul fiecărui cumpărător”, a completat sursa citată.

Topul scumpirilor

Primele pe listă sunt gazele, prețul acesta aproape dublându-se în ultimul an. În top urmează uleiul, cartofii, făina și mălaiul. Și pentru combustibil plătim cu aproximativ 40% mai mult comparativ cu anul trecut, iar ouăle, zahărul, peștele și lactatele costă mai mult cu circa 15%.


  • gaze + 89%;

  • ulei +49%;

  • cartofi +42%;

  • făină +33%;

  • mălai +32%;

  • ouă +15%;

  • zahăr +15%;

  • carne +15%;

  • lactate +15%.

Inflația a atins un nivel record

Scumpirile au atins un nivel record luna trecută, iar inflația a atins un nivel de patru ori mai mare față de anul trecut, când inflația era de 3,9%. Mai exact, puterea de cumpărare a scăzut.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

Cifrele arată că 9 din 10 măriri de salariu nu acoperă inflația. Îngrijorătoare este situația pentru cei care nu au avut parte de un plus la salariu anul acesta. Leafa românilor a crescut cu 10%, dar nu acoperă pagubele create de majorări.

„Inflația va continua să crească în lunile următoare. Pentru mulți dintre români, mai ales pentru pensionari și cei care își câștigă salariul minim, va fi o misiune imposibilă să își plătească facturile și să aibă ce pune ceva decent pe masă”, a declarat Adrian Negrescu, analist financiar.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.