Primii bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) merg la Primăria din Fălticeni, județul Suceava. Ministerul Dezvoltării a anunțat că a autorizat prima solicitare de plată în valoare de 79.100 de lei. Aceasta este parte dintr-un contract de reabilitare termică și eficientizare energetică a clădirii primăriei, în valoare de 8 milioane de lei. 

PNRR: Primii bani merg la Fălticeni. Pentru ce proiect vor fi folosiți

De altfel, asemenea primăriei din Fălticeni, alte șase instituții din țara noastră vor fi renovate cu bani veniți prin PNRR. Autoritățile spun că este vorba despre proiectele care nu au avut niciun fel de problemă de natură tehnică.România beneficiază prin PNRR de fonduri pentru eficientizarea energetică, asigurarea seismică și la incendiu pentru 4.333 de blocuri de locuințe și clădiri publice.

România va depunde în toamnă cea de-a doua cerere de plată pe PNRR

România va depune la toamnă, la Comisia Europeană, cea de-a doua cerere de plată pe PNRR, care include ţintele şi jaloanele cu termen de finalizare trimestrele 1 şi 2 din acest an, a informat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Cererea de plată are în total 51 de ţinte şi jaloane iar conform Regulamentului CE, procedura de plată presupune parcurgerea următoarelor etape:
avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar, transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale Consiliului ECOFIN şi aprobarea plăţii în Consiliul Uniunii Europene - ECOFIN.

Marţi a avut loc, la Guvern, întâlnirea săptămânală a Comitetului interministerial PNRR, organism responsabil cu examinarea progresului în implementarea investiţiilor şi reformelor, a cărui coordonare este asigurată de prim-ministru (preşedinte), împreună cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (vicepreşedinte).

În cadrul întâlnirii la care au participat ministrul Marcel Boloş şi secretarul de stat Carmen Moraru, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a solicitat celor 16 ministere cu rol în îndeplinirea reformelor şi investiţiilor prevăzute în PNRR o analiză care să permită identificarea şi soluţionarea, la timp, a oricăror eventuale deficienţe în îndeplinirea parcursului asumat până la sfârşitul lunii septembrie.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Potrivit cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, MIPE îndeplineşte rolul de coordonator naţional şi punct unic de contact în relaţia cu CE, responsabil cu monitorizarea şi punerea în aplicare a PNRR.

„Pentru sfârşitul trimestrului 3 al acestui an, ministerele de linie au de îndeplinit 24 de ţinte şi jaloane şi obiectivul nostru comun, la nivel de Guvern, este să ne asigurăm că România îşi îndeplineşte toate angajamentele asumate prin PNRR. Până în acest moment, toate jaloanele au fost îndeplinite în calendarul asumat, atât cele cu termen sfârşitul anului 2021, cât şi cele cu termen de finalizare 31 martie şi 30 iunie 2022 şi vreau să le mulţumesc colegilor mei din Guvern pentru acest efort.

Citeste si:
Meseria de marinar va fi predată la un liceu din Tulcea
Meseria de marinar va fi...

După cum ştiţi, ieri am demonstrat că platforma informatică PNRR asigură transparenţa în ceea ce priveşte beneficiarii reali ai finanţărilor. Până la data efectuării primei plăţi, CE poate solicita clarificări şi suntem gata să le răspundem la fel de prompt ca până acum. Este un proces în derulare cu mecanisme în premieră pentru România, dar rezultatele arată că le putem gestiona eficient. Cererea de plată nr. 1 îşi va urma parcursul procedural şi ne pregătim pentru a doua, în această toamnă", a precizat ministrul Marcel Boloş.

Conform MIPE, România este printre primele 10 state care au depus cererea de plată nr. 1 la Comisia Europeană, în condiţiile în care Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României are o construcţie complexă, cu peste 500 de jaloane şi ţinte, faţă de 10-20, cât şi-au stabilit alte state membre.

Citeste si:
Schimbări la Bacalaureat și admiterea la liceu
Noul proiect al Legilor...

Din cele 25 de state care au depus Planuri de Redresare şi rezilienţă, doar 13 state membre, printre care şi România, au aprobate metodologiile de validare a îndeplinirii jaloanelor, respectiv aranjamentele operaţionale.

În data de 31 mai 2022, România a transmis Comisiei Europene prima cerere de plată aferentă implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare totală de 2.994.815.908 euro, din care 2.037.146.414 euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil, iar 907.669.494 euro sprijin sub formă de împrumut. Aceasta include 21 de jaloane şi ţinte, care au avut termen de realizare trimestrul IV 2021, notează Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.