Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua o vizită de lucru în România, unde se va întâlni cu președintele țării, Klaus Iohannis. Liderul de la Chișinău va fi primit vineri la Palatul Cotroceni. Cei doi șefi de stat vor discuta despre sprijinirea Republicii Moldova și combaterea efectelor negative ale războiului din Ucraina asupra Moldovei.

Maia Sandu va efectua o vizită de lucru în România

Președintele României, Klaus Iohannis, o va primi vineri, 29 iulie la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta va efectua o vizită de lucru în România la invitația președintelui Iohannis.

Cu această ocazie va avea loc prima întrevedere bilaterală directă a celor doi șefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23-24 iunie 2022 prin care Republica Moldova a obținut statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„În contextul întrevederii, Președintele României va reafirma sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Pe lângă subiectul susținerii parcursului european al Republicii Moldova, cei doi lideri vor discuta și despre evoluțiile regionale în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și modalitățile de neutralizare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

„Președintele Klaus Iohannis va evidenția asistența multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă, și vor fi discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe.”, se mai menționează în comunicat.

De asemenea, în cadrul discuției dintre cei doi șefi de stat se va aborda și importanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania și Franța, care are o importanță atât din punct de vedere politic, cât şi pentru dezvoltarea țării pentru integrarea europeană.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Cei doi Președinți vor mai discuta și teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova și cooperarea sectorială în domenii cheie.

„Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanțiale a dialogului și a cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât și în plan guvernamental și parlamentar, în spiritul comunității de limbă, cultură și istorie împărtășite de România și Republica Moldova, precum și al Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iulie 2022 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.