A fost dezbatere în Parlament despre educația sexuală în școli. Deși temă importantă, cu o nevoie specială de seriozitate, discuția a fost guvernată de declarații fără perdea, aluzii sexiste și replici demne de Evul Mediu, într-o atmosferă ca pe stadion. Până la urmă, parlamentarii au decis ca elevii de la clasa a opta în sus să facă educație sanitară în școli, doar cu acordul scris al părinților, unde vor învăța numai despre bolile cu transmitere sexuală și sarcinile nedorite.

Legea privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli a pornit jihadul între parlamentari

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de mame minore, iar în fiecare zi un copil este abuzat sexual și mai mult de jumătate dintre români cred că violul este justificat în anumite cazuri. Situația e dramatică, dar aleșii nu au ținut cont de asta. Totuși, nevoiți să dezbată spinosul subiect, la cererea președintelui Klaus Iohannis, care a trimis legea la reexaminare după ce deputații au înlocuit sintagma „educație sexuală” cu „educație sanitară”, au pus pe masă discuția.

În sesizarea sa către Curtea Constituțională a României (CCR), Iohannis a contestat condiționarea predării educației sexuale în școli de acordul părinților și a cerut CCR să constate că legea de modificare a actului normativ 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului este neconstituțională, în tot ansamblul său.

Subiectul i-a înfierbântat pe oficiali și a creat pârâuri de apropouri cu tentă sexuală. La votul de marți, spiritele au fost încinse în special în rândul parlamentarilor PSD și AUR, care s-au coalizat împotriva celor de la USR, care nu au fost de acord ca legea să se numească „educație sanitară”, ci „educație sexuală”.

Legea merge la promulgare

„Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”, Ilie-Alin Coleșa, deputat AUR.

„Noi în Uniune am intrat cu faţa, nu cu spatele.(...) Acum 500 de ani, dacă erai homosexual, te spânzurau. Acum, dacă nu ești, te dau afară din țară”, Dumitru Coarnă, deputat neafiliat.

„Să nu ne ascundem, nu e un subiect tabu.(...)Trebuie să vorbim despre sex într-o ţară în care suntem numărul unu la mame minore trebuie să vorbim despre consimţământ”, Simina Tulbure, deputat USR.

Citeste si:
Tot mai multe mame minore în România. 8 din 10 au vârsta sub 18 ani
Tot mai multe mame minore în...

„Sex, sex, sex. Na, sunteţi mulţumiţi?”, George Simion, președinte AUR.

„Nu cred că ştiţi că credea Lenin despre familie şi despre rolul femeii în societate şi al copiilor. Sper să vă opriţi la nivelul pe care îl povestea colega noastră, cu gura plină, aici”, Adrian Solomon, deputat PSD.

„Ar trebuie să fie încurajaţi să diminueze nevoia de atracţie fizică prin promovarea sportului. (...) Prin educaţie sexuală tocmai asta se face: cresc sarcinile nedorite prin hipersexualizare!”, este remediul împotriva impulsurilor sexuale găsit de Coleșa.

În cele din urmă, ședința s-a încheiat cu 224 de voturi pentru, 1 vot contra și 49 de abțineri. Legea prevede introducerea educației sanitare în școli începând cu clasa a 8-a, doar cu acordul scris al părinților. Elevii vor învăța doar despre bolile cu transmitere sexuală și sarcinile nedorite. Parlamentarii nu au explicat, însă, și dacă materia va fi predată o dată pe semestru sau tot anul.

Citeste si:
Parlamentari români reclamă „tratament abuziv” asupra unei familii,...
Parlamentari români reclamă...

Forma finală a legii îngreunează accesul copiilor la educație sexuală. Legea merge acum direct la promulgare.

Cum se poziționează BOR

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a militat pentru caracterul opțional al educației sexuale în școli, spunând că aceasta reprezintă „un atentat asupra inocenței copiilor(...), marcându-i pentru întreaga viață”.

Documentul integral:

Legea nr. 45/3 aprilie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 287/6 aprilie 2020, care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prevede obligativitatea organizării în școli, cel puțin semestrial, a unor programe pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii, deși Patriarhia Română a susținut caracterul opţional în școli al orelor de educație pentru viață, iar programele şcolare corelate acestora să fie elaborate potrivit valorilor morale.

Citeste si:
Ludovic Orban: Depunem săptămâna viitoare un nou proiect de lege de...
Ludovic Orban: Depunem...

În acest sens, încă din ziua de 13 martie 2020, Patriarhia Română a transmis adrese cu privire la Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, către Președintele României, Primul-ministru și Ministrul Educației și Cercetării, cu argumentele de mai jos.


  1. Constituția României prevede: „părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine” (art. 29, alin. 6); de asemenea, „libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale” (art. 29, alin. 1); așadar, nu există niciun temei obiectiv pentru ca Statul să impună un model ideologic în educația copiilor, peste acordul și convingerile părinților.

  2. Totodată, în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului se arată: „părinţii copilului au cu prioritate dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor lor” (art. 51, alin. 2).

  3. Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, „educația și formarea profesională a copiilor, a tinerilor și a adulților au ca finalitate principală formarea competențelor, înțelese ca ansamblu multifuncțional și transferabil de cunoștințe, deprinderi/abilități și aptitudini, necesare pentru împlinirea și dezvoltarea personală, prin realizarea propriilor obiective în viață, conform intereselor și aspirațiilor fiecăruia și dorinței de a învăța pe tot parcursul vieții” (art. 4); așadar, finalitatea nu este conectarea minții elevilor la ideologii invariabil nocive, fapt probat constant în istoria contemporană a umanității.

  4. Potrivit art. 65, alin. 4 și 5 din Legea educației naționale nr. 1/2011, „Planurile-cadru şi programele şcolare pentru disciplinele/domeniile de studiu, respectiv modulele de pregătire obligatorii din învăţământul preuniversitar sunt elaborate de către instituţiile şi organismele abilitate ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Curriculumul la decizia şcolii se constituie atât din pachete disciplinare opţionale ofertate la nivel naţional, regional şi local, cât şi din pachete disciplinare opţionale ofertate la nivelul unităţii de învăţământ. Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în urma consultării elevilor, părinţilor şi pe baza resurselor disponibile, stabileşte curriculumul la decizia şcolii.” Așadar, Planurile-cadru și programele școlare sunt elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării, nu prin lege adoptată de Parlamentul României.

  5. În planul curriculumului școlar formal, responsabilitățile educaționale nu pot fi atribuite decât personalului didactic, certificat în acest sens.

  6. Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social. Spre exemplu, analiza intitulată Re-examinarea dovezilor: Educația sexuală completă în școli în Statele Unite ale Americii, realizată în anul 2019, de Institutul pentru Cercetare și Evaluare, din Statele Unite ale Americii, organizație independentă cu peste 25 de ani de experiență în evaluarea programelor de acest tip, arată că programele de educație sexuală în școlile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la creșterea ratei sarcinilor la adolescență, la reducerea vârstei debutului sexual, precum și la comportamente sexuale riscante. Concluzia cercetării este că astfel de programe sunt mai degrabă „de îndoctrinare sexuală” decât „de educație”.

  7. În unele state ale Uniunii Europene, educația sexuală este organizată în cadrul altor discipline școlare (Austria, Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania), iar în altele, ca disciplină distinctă, neavând caracter obligatoriu (Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Lituania, Polonia).

  8. În România, studierea temelor specifice educației pentru viață și sănătate se realizează în cadrul disciplinei școlare obligatorii Consiliere și dezvoltare personală, căreia i se alocă deja o oră/săptămână în Planul-cadru pentru învățământul gimnazial. De asemenea, în sistemul public de învățământ românesc există deja discipline opţionale, ofertate la nivel național, care abordează aspecte privind educația pentru viață: Educație pentru sănătate; Pregătiţi pentru viaţă. Educaţie pentru viaţă şi comunitate; Adolescenţă şi autocunoaştere; Mai întâi caracterul.

  9. În țara noastră, numeroase și reprezentative asociaţii din societatea civilă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele educaţiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociaţii şi-au prezentat poziţia în mod public şi au propus soluţii alternative, în care accentul cade pe educația pentru familie. Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului.

  10. Conștienți fiind de importanța educației tinerilor pentru a răspunde provocărilor societății actuale, considerăm că identitatea și viața persoanei umane nu se epuizează într-o realitate exclusiv biologică sau socio-culturală. Viața are și o dimensiune spirituală, ignorată în societatea contemporană secularizată, care a pierdut sensul sacru al vieții umane. Biserica a acordat dintotdeauna o importanță deosebită creșterii spirituale a omului, care este chemat la viață veșnică în iubirea lui Dumnezeu. De aceea, este relevantă și valorificarea specificului formativ al educației religioase, care contribuie la cultivarea unei conştiinţe vii şi mărturisitoare a valorii eterne a persoanei umane, la promovarea demnităţii acesteia în familie şi în societate și la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare.

Citeste si:
CCR:Decizie asupra pensiilor speciale ale parlamentarilor care au...
CCR va lua o decizie asupra...

Biroul de Presă al Patriarhiei Române


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.