Potrivit datelor unei analize realizate de Organizația Salvați Copiii, în România, mai mult de 8 din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai frecventează școală, iar 4 din 10 gravide și mame minore nu apelează la serviciile medicale, cu excepția medicinii de familie pe parcursul sarcinii. Situați din România privind cazuri de sarcină la fete minore sau puțin peste 18 ani este îngrijorătoare.

Numărul minorelor însărcinate din România este în creștere

Potrivit datelor furnizate de INS, în anul 2021, au avut loc 687 de nașteri a mamelor cu vârsta sub 15 ani. Prin urmare, 45% dintre nașterile înregistrate în categoria tinerelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană sunt înregistrate în România, țara europeană care ocupă primul loc la acest capitol.

Care este situaţia mamelor minore din România


  • 85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, majoritatea acestora abandonând școala înainte de sarcină.

  • Una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală.

  • 75% dintre gravidele și mamele minore au renunțat la școală în gimnaziu.

  • 4 din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii.

  • 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora.

  • 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoștințe care au născut la o vârstă sub 18 ani.

  • 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut.

  • 2 din 10 mame minore au mai mult de un copil.

  • Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eșantion, respectiv 22 de ani dacă tatăl este major.

  • Venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei și doar 12% peste 2.000 lei.

Câte mame minore au acces la serviciile medicale


  • 25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare medicală.

  • 33% dintre gravide afirmă că nu au făcut analizele recomandate de când sunt gravide. Lipsa banilor este principalul impediment menționat.

  • Doar 4 din 10 gravide afirmă că toate analizele au fost gratuite.

  • Doar 4 din 10 afirmă că au folosit până acum o metodă contraceptivă. În ceea ce privește sursa informațiilor, familia rămâne un factor important, de asemenea procentul celor care spun că nu au fost informate este în continuare ridicat.

  • Vârsta medie la nivelul eșantionului este de 25 de ani. În cazul abandonului școlii, 76% dintre femei renunțaseră la școală înainte de sarcină, 18 în timpul sarcinii iar 7% după naștere.

  • 2 din 10 persoane identifică veniturile din munci ocazionale ca principala sursă de venit a gospodăriei.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că problema în sine este legată de mai multe bariere, unele dintre acestea fiind accesul la educație și la educație sexuală. Oficialul este convins că se va putea găsi o soluție pentru ca educația pentru sănătate să devină o disciplină permanentă, pentru orice vârstă.

„Educația poate să genereze un proces care să schimbe lucrurile în bine în ceea ce privește problema mamelor minore. Dar nu putem face educație dacă acești copii nu merg la școală. În ceea ce privește accesul la servicii medicale și sociale, putem interveni dacă suntem în parteneriat cu autoritatea locală, există multe comunități unde procentul mamelor tinere este mare și trebuie să ne concentrăm pe aceste comunități unde sunt multe mame minore. La Ministerul Sănătății, sănătatea mamei și a copilului este o prioritate. Informația legată de contracepție este importantă, așa cum am văzut în Analiza Salvați Copiii. Cred că putem să lucrăm împreună în perioada următoare și trebuie să integrăm politicile în acest domeniu pentru a preveni sarcinile în rândul minorelor prin educație, educație pentru sănătate și facilitarea accesului la servicii medicale”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Noiembrie 2022 - 06 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.