Standardele de muncă şi drepturile cetăţenilor români care lucrează în Italia şi ale celor italieni din România trebuie să fie respectate în conformitate cu reglementările UE, a afirmat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, la semnarea unui memorandum de înţelegere în domeniul inspecţiei muncii de către miniştrii de resort român şi italian.

Nicolae Ciucă, despre cetățenii români din străinătate. Premierul a declarat că statul se asigură ca acestora să nu le fie încăldate drepturile

„În centrul preocupărilor Guvernului este cetăţeanul român, indiferent unde se află el. Este datoria noastră, a ministerelor Muncii din România şi Italia, să identificăm acele soluţii şi să luăm acele măsuri, astfel încât să putem să asigurăm standardele europene de protecţie socială atât a cetăţenilor români care lucrează în Italia şi aici discutăm de peste un 1 milion de români aflaţi în Italia, cât şi a cetăţenilor italieni din România, aproximativ 9.000.

Prin activitatea de astăzi se asigură acele elemente de colaborare şi coordonare între ministerele Muncii român şi italian pentru a putea să îşi coordoneze cât mai bine instrumentele, astfel încât să se respecte standardele, astfel încât cetăţenii români şi italieni să beneficieze de drepturile prevăzute la nivel naţional în Italia şi România şi să se respecte drepturile în conformitate cu reglementările UE", a declarat prim-ministrul.

Retail jobs

El a participat la semnarea Memorandumului de înţelegere privind colaborarea şi schimbul de informaţii în domeniul inspecţiei muncii de către ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, şi ministrul Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando. Premierul şi-a exprimat convingerea că astfel de demersuri vor fi continuate şi pentru românii care lucrează în alte ţări din Uniunea Europeană şi nu numai.

„Să ne asigurăm că ei sunt ambasadori de bază ai României, pentru că acolo unde au fost primiţi, ca în Italia cu braţele deschise, îşi desfăşoară activitatea, lucrează, sunt cetăţeni respectabili şi (...) drepturile lor salariale, de pensie şi de siguranţă a muncii sunt protejate, (...) atât pentru cetăţenii români, cât şi italieni", a adăugat Nicolae Ciucă.

Citeste si:
Nicolae Ciucă: Cauza principală a creşterii inflaţiei o reprezintă...
Nicolae Ciucă: Cauza...

Potrivit acestuia, relaţiile economice dintre România şi Italia sunt unele "consistente", iar prin ceea ce întreprinde Guvernul contribuie la consolidarea şi dezvoltarea lor.

„Privim cu încredere că în viitor vom continua astfel de activităţi bilaterale şi, de ce nu, să avem o întâlnire la nivel de premieri şi guvernamental pentru a putea să consolidăm şi mai bine relaţiile dintre ţările noastre, România şi Italia", a încheiat prim-ministrul. Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.