Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, principalele măsuri ale programului „Sprijin pentru România”, adoptat de coaliția de guvernare pentru a combate efectele crizei economice. Oficialul a subliniat că primele schimbări se vor face de la 1 mai și au perioadă de aplicare până la finalul anului. Numai pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene vor continua și după 31 decembrie 2022.

„Sprijin pentru România”. Măsurile luate de Guvern pentru a contracara efectele crizei

„În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Şi ele vor continua şi în anul viitor.

Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor”, a spus Nicolae Ciucă.

Măsuri de ajutor pentru economie

Prim-ministrul a început cu măsurile din domeniul economiei și a menționat că beneficiarii măsurilor sunt IMM-urile, cât și marii investitori, transportatori și distribuitori, investițiile publice în derulare și agricultura.

„300 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăţi din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilităţi. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie”, a anunțat premierul.

„Investiţiile reprezintă motorul creşterii economice. Avem în vedere un buget de 200 de milioane de euro pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare. Programul intră în vigoare de la 1 mai”, a precizat liderul liberal.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

„De asemenea, guvernul a prevăzut ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene - o măsură ce are în vedere creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport şi utilaje. Astfel, pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde de lei în acest an, pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare, a informat Nicolae Ciucă.

Subvenții pentru carburant

Oficialul a mai transmis că 300 de milioane de lei vor fi direcționați firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție. „Pentru companiile de transport şi distribuţie, afectate de creşterea preţurilor la combustibili, punem în aplicare un mecanism de sprijin, prin care vom acorda o subvenţie de 0,50 lei/litrul de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme”, a spus Nicolae Ciucă.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Protejarea locurilor de muncă

El a anunțat și măsuri importante pentru protejarea locurilor de muncă. Angajații în șomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la finalul anului, din data de 1 mai, când intră în vigoare noile măsuri. Valoarea totală a programului este de 450 de milioane de lei. Totodată, va continua şi Programul Kurzarbeit.

Agricultură

200 de milioane de euro sunt alocate procesării produselor agricole în România, fermierii care fac acest lucru urmând a beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, de la 1 iunie.

Un grant în valoare de 300 de milioane de euro capital de lucru pentru fermierii români a fost de asemenea aprobat, termenul până la care se vor încheia contractele de finanţare fiind de 30 iunie.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Șeful Executivului a informat că salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi de 3.000 de lei brut. Măsura urmează să fie aprobată de Parlament săptămâna viitoare.

„Capitalizăm cu 100 de milioane de euro Casa de Comerţ 'Unirea', integrator de programe naţionale în agricultură, de la data de 1 august, fonduri de la bugetul de stat”, a mai transmis premierul.

Protecție socială

În acest sector urmează să fie acordate vouchere în valoare totală de un miliard de euro, bani din care 50% fonduri europene, 50% fonduri de la bugetul de stat.

Vouchere pentru mâncare

Voucherele pentru alimente de bază, parte a unui pachet care va intra în vigoare din data de 1 iunie, vor avea o valoare de 50 de euro, fiind acordate la fiecare două luni pentru:

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...


  • familii cu cel puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună;

  • pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună;

  • persoanele cu venit minim garantat;

  • persoanele cu dizabilităţi.

Vouchere pentru elevi

Învățăceii care primesc bursele sociale se vor bucura de vouchere în valoare de 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri școlare, pentru cumpărarea de rechizite, haine și alimente. Valoarea totală a pachetului este de 33 de milioane de euro.

200 de lei în plus pentru salariul minim

Totodată, se prevăd 200 de lei în plus pentru salariul minim, fiind vorba despre o creştere voluntară scutită de taxe.

Tichetele de masă se majorează la 30 de lei

Valoarea tichetelor de masă va creşte cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei.

Norma de hrană dublată în spitale și azile

De asemenea, va fi dublată norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi. Mai bine de 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură.

Măsuri pentru sprijinirea tinerelor familii

Cât despre măsurile de sprijin pentru cuplurile care nu pot avea copii, numărul persoanelor care pot aplica pentru astfel de programe va crește de la 300 la 5.000 în 2022. Valoarea totală a programului este de aproape 100 de milioane de lei.

Familiile vor beneficia de credit în valoare de maximum 75.000 de lei, garantat în proporție de 80% de către stat, pentru plata cheltuielilor de creșă, grădiniță, școală, after school, plata chirie și avans din achiziția unei case.

În cadrul Programului Naţional Student Invest, se va acorda credit în valoare de maxim 50.000 de lei, în proporţie de 80% garantat de către stat, pentru taxe de studii, publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti.

Documentul „Sprijin pentru România” poate fi citit integral AICI.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.