Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, miercuri şi joi, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO, care se va desfăşura la Cartierul general al NATO de la Bruxelles.

Reuniunea va avea loc la Cartierul general al NATO de la Bruxelles

Este a treia întâlnire a miniştrilor de externe din statele NATO în cursul acestui an, precedentele două având caracter extraordinar, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, transmis AGERPRES.

Agenda discuţiilor include implementarea deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, cu accent pe consolidarea cuprinzătoare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi a consecinţelor acesteia asupra securităţii euroatlantice.

Miniştrii de Externe vor discuta pregătirea Summitului de la Madrid, din luna iunie, în special negocierea Noului Concept Strategic al NATO şi consolidarea parteneriatului transatlantic.

Totodată, va avea loc un schimb de opinii referitor la relaţiile cu partenerii atât din zona europeană, cât şi din regiunea Asia-Pacific, cu participarea miniştrilor de externe din aceste state partenere - Australia, Coreea de Sud, Georgia, Finlanda, Japonia, Suedia, Ucraina, Noua Zeelandă, şi în prezenţa Înaltului Reprezentat pentru politica externă şi de securitate al UE.

Totodată, miniştrii de Externe reuniţi în format aliat vor discuta şi evoluţiile din teren din Ucraina, inclusiv crimele internaţionale asupra populaţiei civile, dinamica politică şi continuarea susţinerii Ucrainei de către statele aliate şi partenere.

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, cu prilejul reuniunii, importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului aliat extraordinar din 24 martie, cu accent pe constituirea noilor Grupuri de Luptă NATO, dintre care unul în România, care vor contribui la întărirea securităţii pe întreg Flancul Estic, respectiv pe transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, în contextul noii realităţi de securitate.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la al patrulea Summit al Consiliului Europei,...
Klaus Iohannis, la al...

În cadrul discuţiilor privind pregătirea deciziilor Summitului NATO de la Madrid din luna iunie, ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, de o manieră adecvată, noul context de securitate cu care se confruntă Alianţa, precum şi faptul că Rusia reprezintă principala ameninţare la adresa Alianţei, dar şi să sublinieze prioritatea acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală a NATO.

Totodată, şeful diplomaţiei române se va referi la necesitatea de consolidare a cooperării cu partenerii like-minded, precum şi la necesitatea de a continua sprijinul pentru partenerii din Georgia şi Republica Moldova, pentru creşterea rezilienţei acestora.

Joi, ministrul de Externe va participa şi la evenimentul dedicat inaugurării biroului din Bruxelles al think tank-ului GLOBSEC, ca vorbitor de onoare în cadrul dezbaterii dedicate securităţii europene. AGERPRES

Citeste si:
Bogdan Aurescu, declarații despre scandalul Bâstroe: „Propaganda...
Bogdan Aurescu, declarații...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.